Технології
Подобається

Чого насправді не вистачає iPhone, щоб бути кращим, ніж Android – думка користувача

20/01/2017
Чого насправді не вистачає iPhone, щоб бути кращим, ніж Android – думка користувача

Восени 2015 року я подумував оновити iPhone 6 до iPhone 6s Plus. Похід в магазин відкладався через жаби, лапи якої душили мене з усіх сил.

Потім моя дівчина тотально расколошматила свій 4s, і вибору не залишилося: їй відійшла «шістка», а я побіг за «плюсом».

Звикання зайняла менше тижня. Так, він важкий і великий, але якщо тримати його двома руками, про недоліки забуваєш. В плані набору тексту iPhone Plus ідеальний: такого комфорту, як з ним, у мене не було ні з iPad Air, ні з iPad mini.

З часом я помітив, що друкую на iPhone практично з тією ж швидкістю, що і MacBook. З цього я зробив висновок, що зможу писати лонгриды, лежачи на дивані. Або в транспорті. Або на ескалаторі. Коротше, де завгодно, адже iPhone завжди зі мною.

Ага, обов'язково.

Незабаром я зрозумів: вбивати текст у «Нотатках» зручно лише в тому випадку, якщо всі думки заздалегідь утрамбовано в голові. А якщо інформацію для матеріалу періодично потрібно шукати в інтернеті, процес вибудовується максимально криво: настукав абзац, відкрив браузер, загуглил, повернувся в «Нотатки», знову загуглил, і так до нескінченності – втомлюєшся тикати кнопку Home.

Вихід очевидний – потрібна мультивіконність. Екран ділиться навпіл (або в іншій пропорції), знизу набирається текст, а зверху висить браузер – що може бути краще?

Альтернативних кейсів для цієї полезнейшей функції безліч:

1. Дивишся YouTube-відео і одночасно листуєшся в месенджері, обговорюючи з одним, як огидні влогеры начебто Ивангая. Зараз так можна робити тільки в телеграме – це повний кайф.

Але в інших месенджерах ролик або відразу відкривається в іншому вікні, або відтворюється, але «спливає» наверх під час діалогу.

2. Стежиш за футбольною трансляцією в одному вікні, а в другому робиш онлайн-ставки на той матч. Жодних істеричних перемикань між додатками.

3. Відправляєш кому-небудь поштою дані паспорта. Скан розвороту розміщується у верхньому вікні, поштовий клієнт – у нижньому. Запам'ятовувати купу цифр і дат не доведеться – можна спокійно переписувати і не напружуватися.

4. Примножує додатки на два. Наприклад, бачиш відразу дві вкладки Safari замість однієї.

З кінця 2015 року я думаю про те, як було б круто жити з мультиоконностью. Але тих, хто вибрав Plus ще в 2014-му, шкода ще сильніше. Вони більше двох років чекають, що Apple все ж додасть чарівний режим, але в Купертіно відповідають игнором.

У мене є чотири версії, чому нам досі не дозволяють тримати на екрані два вікна:

1. iPad. Вже ясно, що планшети ледве дихають – поступово вони стають непотрібними і непотрібними. Split View в iPhone Plus – хедшот для нещасних айпадів.

2. Стратегія. Apple діє строго за планом. У 2007-му у iPhone не було відеокамери, в 2017-му немає мультиоконности – все логічно, потрібно тримати деякі козирі при собі, щоб викласти в потрібний момент (наприклад, влітку).

3. Дисбаланс. У iPhone Plus і так достатньо переваг в порівнянні з 4,7-дюймовою моделлю. Додавати до цього списку ще й мультиоконность надто нахабно.

4. Перфекціонізм. Як повинна виглядати смужка, що розділяє вікна? Яким має бути жест, активує новий режим? Які пропорції ідеальні для користувача? Можна просто скопіювати це все з iPad або потрібно вигадувати щось нове?

Цілком ймовірно, дизайнери раз за разом задають собі ці питання і експериментують кожен день, але розуміють, що їх рішення поки що далекі від благословення Стіва Джобса.

Факт лише в тому, що на купі Android-пристроїв мультиоконность вже є. Так, найчастіше вона реалізована гранично кострубато, але все одно краще, ніж в iOS для iPhone.

Тягнути далі просто соромно: у світі, де мобільний трафік вже обігнав десктопний, ми змушені бігати між додатками, а не спокійно натискати в різні області екрану.

Особисто я дуже вірю в реліз iOS 11. Раз iPhone 8 буде безрамковий, логічно припустити, що діагональ екрану молодшої моделі збільшиться до 5-5,2 дюймів. А такого розміру вже достатньо, щоб впровадити мультивіконність в обидві моделі.
 


                         



Коментарі