Економіка України
Подобається

Інфляція перетворить основні продукти на делікатеси

11/01/2017
Інфляція перетворить основні продукти на делікатеси

У порівнянні із попередніми роками в Україні суттєво здорожчали основні види товарів та послуг – у середньому цей показник складає 13,9%.

Про це повідомляє Корупція.Маркет

Найбільше інфляція вплинула на промислові товари (13,5%), тоді як продукти підвищилися в ціні на 8,5%. Зокрема, змінилася вартість молочних виробів: наприклад, масло здорожчало на чверть порівняно із минулорічними показниками.

За словами керівника аналітичного центру Олександра Охріменка, головна причина такої різкої зміни цін криється у тарифах на паливо, електроенергію, газ. Крім того, суттєво позначилося на українському ринку запровадження зони вільної торгівлі з ЄС – вітчизняні виробники більше не користуються таким попитом, як раніше.

Аналітики дають різні прогнози щодо економічної ситуації у 2017 році. Деякі вважають, що темпи інфляції сповільняться щонайменше на 10%, але впливатиме також податкове навантаження на підприємців, яким після нововведень по мінімальній зарплаті доведеться підвищити ціни.

На думку Охріменка, цього року продукти харчування у середньому зростуть в ціні на 30-40%: підвищиться вартість у першу чергу молока, масла, хліба, а овочі та фрукти дорожчатимуть тільки у сезон (10-15%).

Ковбаси та м'ясо також стануть доступними далеко не кожному – вони коштуватимуть на рівні дорогих делікатесів.


                         



Коментарі