Економіка України
Подобається

Як розраховується ціна на газ для українців

05/01/2017
Як розраховується ціна на газ для українців

За два роки вартість блакитного палива в Україні підвищилася майже в 10 разів – початкова ціна в 0,72 грн зросла до 6,8 грн за кубометр. Такі зміни експерти пояснюють залежністю тарифу від імпорту газу, який цього року також різко подорожчає.

Про це повідомляє Корупція.Маркет

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі відзначають, що українці два десятиліття платили за досить заниженими цінами, адже для цього з бюджету виділялися дотації. Наприклад, минулого року їх сума становила 100 млрд гривень.

Поступово вартість українського та імпортного газу наблизили до одного показника – відтепер і населення, і промисловість сплачуватимуть єдину ціну: 6800 грн за тисячу кубометрів. На думку чиновників, такі нововведення допоможуть покрити дефіцит бюджету.

Згідно з даними "Нафтогазу", газ, який видобувають українські підприємства, закуповується по 1590 грн (щонайменше 13 млрд кубометрів), а імпортне блакитне паливо коштує 185 доларів, тобто 4600 грн за кубометр.

Вартість газу також залежить від курсу долара. Останнім часом імпортні поставки розраховували за показником 26,7 грн за долар.

Крім того, у тариф заздалегідь закладають ПДВ (1146,5 грн), витрати на транспортування (219 грн), розподіл (513,7 грн), а також націнку, яку визначає сам постачальник (57,4 грн). У підсумку гранична ціна становить 6800 грн за тисячу кубометрів.


                         



Коментарі