Економіка України
Подобається

Кому вигідно обмеження на розрахунки готівкою

04/01/2017
Кому вигідно обмеження на розрахунки готівкою

Зниження Нацбанком планки в розрахунках готівкою зі 150 до 50 тисяч гривень вигідне банкам. Це приведе до зростання обсягу банківських операцій, завдяки чому збільшаться їх прибутки.

Про це заявив економіст Владислав Зимовець в ефірі програми "Перші про головне. Коментарі" на телеканалі ZIK, передає Корупція Маркет

Крім того, за його словами, через зменшення кількості банків, в Україні зменшується конкуренція в фінансовому секторі. Це дасть змогу фінустановам, наприклад, піднімати вартість комісії за свої послуги.

"Загалом, в Україні чітко простежуються тенденції до монополізації сфери банківських послуг. Таким чином, після запровадження обмежень до 50 тисяч банки точно не програють", – наголосив економіст.

Водночас за словами Зимовця, основною метою обмеження готівкових розрахунків є вихід з тіньової економіки. Це дійсно може мати певний позитивний ефект. Водночас, навряд чи ця ініціатива, дозволить досягти інших цілей, про які заявляв НБУ, зокрема, отримання додаткових ресурсів для кредитування економіки.

"Для того, щоб банки залучали більше ресурсів, необхідна довіра до банківської системи, якої в Україні немає", – додав експерт.


                         



Коментарі