Економіка України
Подобається

Останній “пилосос”: як довго ще протягне Платинум банк

28/12/2016
Останній “пилосос”: як довго ще протягне Платинум банк

До кінця тижня Платинум банк може бути визнаний неплатоспроможним. Поки фінансова установа продовжує працювати, але тільки через зволікання з боку НБУ, передає Корупція Маркет

Націоналізація Приватбанку ще довго буде найбільш обговорюваною подією на фінансовому ринку. Але минулого тижня банкіри активно обговорювали ще одну наболілу тему — що буде з Платинум банком.

Більшість опитаних ЕП банкірів вважають, що до кінця тижня він буде визнаний неплатоспроможним.

Поки банк продовжує працювати, але тільки з-за здатність з боку НБУ. Співрозмовники не виключають, що регулятор знайде можливості для подальшого затягування вирішення.

Чому регулятор так поблажливий до одним "зомбі" банкам, і виставляє жорсткі вимоги для друге, в цьому розбиралася ЕП.

Агресивний маркетинг, високі неринкові ставки за депозитами, кредитування пов'язаних осіб — головні ознаки так званого банку "пилососа".

Глава НБУ Валерія Гонтарєва не раз заявляла, що ринок ось таких банків повинен бути очист, але навіть після націоналізації "Привату" на ринку вони є. Платинум банк — самий яскраво-виражений приклад.

Раніше "Платинум" був банком із західним капіталом. Основними власниками фінустанови були інвестиційний фонд Horizon Capital і шведський фонд прямих інвестицій East Capital. У 2013 році фонди вирішили вийти з цієї інвестиції і продали банк.

Незважаючи на стагнацію банківського сектору, "Платинумом" зацікавилося оточення "сім'ї" Віктора Януковича.

Ліквідність у "сімейних" банки часто забезпечувалася за рахунок держпідприємств, які обслуговувалися у них і розміщували кошти на депозитах. Саме тому активними на ринку в той час були переважно люди, наближені до влади.

Одним з таких вважався одеський бізнесмен, колишній акціонер "Фінбанк" Борис Кауфман. В його сферу інтересів входить готельний будівельний і горілчаний бізнес. Також до недавнього часу він володів медіа активами.

Банкіри говорять, що в угоді купівлі Платинум банку в 2013 році Кауфман фронтировал Олександра Януковича. Сам же бізнесмен довгий час заперечував, що він має відношення до купівлі Платинум банку.

Офіційно власником фінустанови вважався бізнесмен Григорій Гуртовий, якого в лютому цього року ізраїльська влада затримали за фінансові махінації.

Після затримання Оптового Кауфман спробував оформить істотну участь на себе. Про те, що він став мажоритарним власником банку, представники Нацбанку заявили кілька місяців тому. Тим не менш, у банку, як і раніше, непрозора структура власності. НБУ лише визнав Кауфмана власником істотної участі у банку, незалежно від формального володіння.

Так, Кауфман заявив про намір придбати понад 75% частки в статутному капіталі банку, однак він як і раніше не володіє корпоративними правами в ПАТ "Платинум банк".

На даний момент з "другої двадцятки", за розмірами активів, це єдиний банк з негативним капіталом.

За підсумками третього кварталу власний капітал "Платинум" впав до від'ємного значення і становив "мінус" 162 млн грн, регулятивний капітал впав до мінус 157 млн грн. Негативний капітал банку означає, що вже зараз у нього немає достатньої кількості активів, що б розрахуватися по своїм пасивів (залучених коштів).

Спочатку, відповідно до меморандуму України з МВФ, друга двадцятка банків повинна була вийти на нульовий рівень капіталу до кінця листопада. Пізніше терміни докапіталізації були продовжені до 1 січня 2017 року.

Що стосується акціонерів Платинум банку, то програма докапіталізації навряд чи ними сумлінно виконуватися.

Згідно з даними НБУ, за 9 місяців 2016 року банк зафіксував збиток в розмірі 333 млн грн. Его процентні доходи перевищили процентні витрати на 287 млн грн. Крім цього, на кінець вересня сформовані резерви покривали кредитний портфель в 6 млрд грн на досить скромні 13,7%. У той же час, 44,7% всіх виданих банком позик — це були кредити пов'язаним особам.

Простими словами це означає, що "Платинум" глибоко збитковий. Саме тому банк "пилососить" гроші населення за високою ставкою і видає их пов'язаним з власниками компаній під дуже низькі процентні ставки.

Часто низькі відсотки пов'язаним компаніям просто "малюються". Це робиться для того, що б кредит вважався робочим, і під нього не потрібно було формувати резерви. Найчастіше це банальне виведення коштів.

За оцінками опитаних ЕП фінансистів, питання докапіталізації банку варто 2-3 млрд грн.

"Багато експертів в приватних бесідах, як це ні дивно, пов'язували долю цього банку з "Приватом". З одного боку парадокс, але тільки на перший погляд. "Приват" і "Платинум" стали об'єктами інформаційних атак: перший з боку держчиновників, другий — з боку певних медіа і журналістів".

"Перелік приписуваних їм "місті гріхів" в чомусь схож: в основному звинувачення в операціях із пов'язаними особами та вимоги докапіталізації. Проявив "принциповість" у випадку з Приватом, Нацбанку буде дуже важко пояснити послаблення і відстрочки у виконанні регулятивних вимоги для інших банків", — говорить радник президента АУБ Олексій Кущ.

В даному випадку зійшлися і терміни, які НБУ надав власникам банків на виконання регулятивних вимог.

"Тут виникає логічне запитання: а чи потрібен Кауфману банк, який потрібно докапіталізувати на 3 млрд грн? Йому він точно не потрібен", — зазначає один з банкірів. 

У самому банку заявляють про інформаційну атаку і стверджують, що у банку розроблена програма капіталізації до першого січня 2019 року, яку акціонери збираються виконати.

Але, як показує практика, акціонери воліють такі банки кидати, попередньо очистив їх від ліквідних активів. Правда, в конкретному випадку такий хід подій несе в собі ще й колосальні репутаційні ризики, а можливо і кримінальні, для чиновників НБУ.

На ринку вважають: якби не допомога з боку чиновників НБУ, то банк давно повинна була б зайти тимчасова адміністрація Фонду гарантування вкладів. Деякі банки НБУ "видавили" з ринку і за менші гріхи.

За словами співрозмовників "ЕП", поблажливість регулятора по відношенню до Кауфману та його дітищу можна пояснити підтримкою "на вищому рівні". Після втечі Януковича одеський бізнесмен заручився підтримкою екс глави АП Бориса Ложкіна, про що вже писала " Українська правда. 

Крім того, банк в НБУ має підтримку в особі першого заступника глави регулятора Катерини Рожкової, яка раніше працювала в Платинум банку.

Нещодавно у ЗМІ оприлюднили аудіозаписи розмов нібито Рожкової з радником глави правління "Платинум Банку" Дмитром Зінковим і Кауфманом. У записах йшлося також про лобіювання інтересів банку.

Заступник голови НБУ пізніше визнала, що вела подібні розмови з акціонерами та керівництвом та багатьох інших банків. Як заявила Рожкова, у неї постійно відбувається діалог з "проблемними" банками.

Тим не менш, співрозмовники ЕП на ринку говорять, що Рожкова "намагається тягне банк". Версії банкірів варіюються від — "банально упущений момент для прийняття рішення" до "виконання команд з АП".

Найближчі дні повинні стати переломним моментом у цій історії. Вже до 1 січня, банк повинен бути докапіталізований і вийти на нульовий рівень капіталу.

У виконання банком програми капіталізації, опитані ЕП банкіри не вірять. Тим не менше, кількість нетранспарентных рішень НБУ по відношенню до цього банку може говорить про те, що може бути знайдено рішення, як залишити його на ринку.
 


                         



Коментарі