Технології
Подобається

Технологія, яка допоможе вилікувати сліпоту.

13/12/2016
Технологія, яка допоможе вилікувати сліпоту.

Вчені розробили технологію, яка допоможе вилікувати сліпоту.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (World Health Organisation), в світі налічується близько 285 млн людей, які повністю або частково позбавлені зору. На щастя, наука не стоїть на місці: вже зараз вчені навчилися вирощувати очні тканини за допомогою недавно відкритої технології перепрограмування клітин. Сама ця ідея належить професору Університету Кіото (Kyoto University) Сінье Яманака (Shinya Yamanaka), який у 2012 році разом з британським біологом Джон Гердон (John Gurdon) отримав за неї Нобелівську премію.


Суть цього відкриття полягає в наступному. Яманака разом з колегами виявив здатність клітин, що мають свою спеціалізацію в організмі, повертатися в ембріональний стан шляхом перепрограмування. З таких перепрограмованих клітин, в свою чергу, можна «вирощувати» необхідні органи і тканини для подальшого використання в трансплантології і регенеративної медицини.
Саме таким способом вчені «вирощують» тканини ока для лікування сліпоти. Клінічні випробування пересадки тканин ока в даний час проводяться в різних країнах. Наприклад, вчені з Університету Кардіффа (Cardiff University) і Університету Осаки (Osaka University) проводили пересадку рогівки епітелію сліпим кроликам для відновлення передньої частини ока.


Аналогічні випробування проводяться і в російському Федеральному науково-клінічному центрі фізико-хімічної медицини, де навчилися вирощувати сітківку ока з клітин шкіри. Очікується, що клінічні дослідження за участю людини будуть проведені вже в 2017 році. Операція з пересадки сітківки буде проведена сім'ї з генетичною макулодистрофією.


                         



Коментарі