Економіка України
Подобається

Підвищенням тарифів хочуть покрити збитки олігархів

10/12/2016
Підвищенням тарифів хочуть покрити збитки олігархів

Норми вартості опалення квартир перебільшені більш ніж у 5 разів, порахували столичні правозахисники. Йдеться саме про квартири у будинках, які не мають лічильника тепла. У таких помешканнях передбачено нарахування за опалення 33 грн за квадратний метр. Правозахисники на чолі з адвокатом Тетяною Монтян вважають, що вартість опалення квадратного метра у таких квартирах має бути 6,6 грн. Саме на такі цифри вийшли у тих будинках де встановлено лічильник тепла.

"Це нормально, що у помешканнях без лічильника тепла вартість опалення вища. Таким чином заохочують створювати ОСББ й встановлювати ці лічильники. Однак різниця не повинна бути такою великою. Такий стан речей говорить про одне — за рахунок мешканців багатоповерхівок без лічильників хочуть залучити додаткові гроші для котелень, що належать олігархам. Фактично створюють для них умови заробітку", – говорить економіст Олександр Бойко, передає Корупція.Маркет

На його думку, у владі наперед порахували, що після підняття тарифів заборгованість населення за опалення суттєво зросте. Тому вирішили зробити більшу ціну для будинків без лічильником. Таким чином компенсують збитки для котелень від боржників.

"Взагалі підвищувати вартість опалення у кілька разів — це найганебніше рішення, бо у народу не лишається альтернативи. Варто було б протягом 1-2 років подумати, як здешевити це опалення. Можливо, навіть треба було б знизити нормативну температуру в квартирах або перевести котельні на інше паливо. У деяких випадках, цілі мікрорайони слід було б перевести на індивідуальне опалення. Однак цим ніхто не займався. Люди, які піднімали тарифи, мають приватні будинки та й тисяч гривень за опалення для них — це не гроші", – каже він.

Нагадаємо, вартість опалення збільшилася із жовтня. Кияни отримали за цей місць платіжки із більшими цифрами у 5-6 разів.


                         



Коментарі