Економіка України
Подобається

Які продукти подорожчають до Нового року

02/12/2016
Які продукти подорожчають до Нового року

До Нового року варто очікувати подорожчання молочної, м'ясної продукції і деяких овочів.

Про це заявив президент асоціації постачальників торговельних мереж Іван Томич, на прес-конференції 2 грудня, передає Корупція.Маркет

Фаворитом подорожчання буде молочна продукція – через скорочення виробництва, ціни на молоко і кисломолочку будуть рости на 5-20%.

"Причини подорожчання, що стосується молочної продукції – це зменшення в цьому році валового виробництв близько 7%. По-друге – сезонність. Якраз мінімальне виробництво цієї продукції протягом року – в зимовий період. Така природа, що найменше молока – в грудні, січні ", – заявив Іван Томич.

Друга позиція подорожчання якої слід очікувати – це м'ясна продукція. Свинина, яловичина і телятина зросте в ціні на 15%. Причина тому – зменшення виробництва, яке належить маленьким підприємствам.

"Маленькі підприємства зменшують виробництво – тому, що воно збиткове. Закупівельна ціна у дрібного виробника та у споживача – вона найдорожча по цьому ланцюжку в світі. І цей дрібний виробник відрізаний від можливості доступу до споживача. Місцевих локальних ринків немає. У торговельній системі з ним ніхто не буде говорити, якщо він зарізав три свині і хоче продати. А вони виробляють 80% цієї продукції ", – пояснив експерт.

Проте, ціна на птицю залишиться незмінною. А ось вартість яєць впаде на 2-7 грн 10 / шт. через проблеми зі скороченням ринку у зв'язку з пташиним грипом.

Так само, на 10-15% дорожчатимуть помідори, перець і огірки, тому, що ці овочі в зимовий період завозяться з-за кордону. Експерт повідомив, що картопля, морква і буряк залишаться колишніми в ціні, так як половина врожаю перебуває ще на українських полях.


                         



Коментарі