Економіка України
Подобається

Стипендії підвищать, але далеко не всім

01/12/2016
Стипендії підвищать, але далеко не всім

Стипендії для студентів зростуть з наступного року. Про це повідомили у Міносвіти. Найменша стипендія в університетах буде не 780 грн, як зараз, а 1100 грн. Відмінники отримуватимуть 1600 грн.

Крім того, стипендії поділять на соціальні й академічні. Перші отримуватимуть незахищені категорії населення — діти-сироти, діти з малозабезпечених сімей та діти-інваліди. Академічні платитимуть за успіхи в навчанні, передає Корупція.Маркет

"Цікаво, що відтепер отримуватимуть стипендію не всі хорошисти, а лише ті, що в рейтингу університету є кращими. Тобто може таке бути, що сесію на четвірки закінчили обидва студентів, але в одного на кілька балів більше за рейтинговою системою і він матиме стипендію, а інший — ні", – каже освітній експерт Олександр Ткаченко.

За його словами, варто було б підняти рівень стипендій, але зменшити кількість тих, хто їх отримуватиме. У такому б разі у студентів відпала б потреба шукати роботу під час навчання.

"Звичайна стипендія має бути такою, як прожитковий мінімум. З нового року він у нас буде 1600 гривень. Але й на нього нормально не проживеш. Проблема в тому, що стипендії намагаються виплачувати за старим принципом — більшості студентів і небагато. Адже,щоб суттєво підняти дохід студентів, треба мільярди гривень у бюджеті. А їх немає. Це гальмує розвиток здібних студентів, мало стимулює їх вчитися", – вважає заслужений вчитель України Віктор Громовий.

Нагадаємо, найбільші стипендії отримують студенти математичних спеціальностей. Зараз їм платять 880-900 грн. А з нового року піднімуть до 2,036 тис. грн..


                         



Коментарі