Економіка України
Подобається

Міністра можуть звільнити через дорогий годинник: як працює декларування за кордоном

12/11/2016
Міністра можуть звільнити через дорогий годинник: як працює декларування за кордоном

Зараз система декларування станів українських чиновників майже ідентична чинним в Польщі і Латвії, де також трапляються корупційні скандали

Інформація з електронних декларацій чиновників підняла хвилю народного гніву і насмішок в Україні. Люди і експерти обурені кількістю квадратних метрів, люксових авто, дорогих годинників, колекційного вина і "кешу" у можновладців. Деякі задекларували навіть святі мощі, храм і подарунки від Святого Миколая. Це такий гумор, зокрема, у депутата Володимира Парасюка, як і 1 трлн грн готівки – у Сергія Мельничука, передає Корупція.Маркет

Жарти жартами, але багато чиновники серйозно подумали, що е-декларування – свого роду "нульова декларація", життя з чистого аркуша. Мовляв, покажу все, підведемо риску і будемо жити чесно. Насправді, якщо правоохоронні органи виявлять, що чиновник живе не по кишені, його повинні притягнути до відповідальності. В цьому і суть системи декларування, яку Україні перейняла у країн Заходу, де чиновника можуть звільнити навіть за дорогий годинник на руці.

Оскільки Україна при розробці електронного декларування орієнтувалася на іноземний досвід, "Сегодня.иа" зібрав основні принципи декларування за кордоном. 

У рейтингу сприйняття корупції за 2015-й, який щорічно публікує Transparency International, сусідня Польща займає 30 місце. Україна для порівняння на 130-м. Вище навіть Росія, яка посідає 119-ю позицію. На думку експертів, після запуску антикорупційних законів та електронного декларування Україна може піднятися в рейтингу на кілька ступенів, адже в тій же РФ немає такого жорсткого антикорупційного законодавства, а більшість даних про станах високопоставлених чиновників закриті від сторонніх очей, готівку вони не декларують. Але навіть перша хвиля е-декларування показала, що Україні ще працювати і працювати над формуванням підходу несприйняття корупції, а також швидкістю перевірки антикорупційними органами декларацій чиновників і стилю їх життя з подальшим покаранням при невідповідності.

Відзначимо, що висока позиція в антикорупційних рейтингах зовсім не означає, що в країні немає корупції. Однак корупційні скандали в таких країнах зазвичай закінчуються відставками, а то й позбавленням волі чиновників. Приміром, у червні 2015 року після "касетного скандалу" пішов у відставку спікер Сейму Радослав Сікорський, посади втратили міністри спорту, казначейства, охорони здоров'я і ряд високопоставлених чиновників. Підставою послужили оприлюднені записи розмов чиновників, у яких вони використовували нецензурну лексику і обговорювали рішення приватних та лобістських питань.
А що стосується декларування – у Польщі вже більше десяти років чиновники публічно звітують про своїх станах. Як і для України, ця норма була обов'язковою на шляху руху держави в Євросоюз. Добре про це обізнаний колишній міністр транспорту і водного господарства Польщі Славомир Новак, який в листопаді 2013 року був змушений піти у відставку після того, як журналісти помітили у нього незадекларовані годинник Ulysse Nardin (Швейцарія) за кілька тисяч доларів. Тепер польський менеджер може поділитися досвідом декларування з українськими чиновниками, адже нещодавно його призначили головою "Укравтодору".


                         



Коментарі