Економіка України
Подобається

Укртелеком поверне державі 800 млн.

26/10/2016
Укртелеком поверне державі 800 млн.

Господарський суд Києва 17 жовтня виніс рішення про те, що компанія ESU, основний акціонер «Укртелекому», повинна виплатити державного банку «Укрексімбанк» понад 800 млн грн. Це рішення пов'язане з позовом банку по заборгованості виплат за облігаціями, передає Корупція Маркет

Суд вирішив позов задовольнити частково і постановив «стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «ЕСУ» на користь відкритого акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» 671,3 млн грн основного боргу, 103 млн грн пені, 25,9 млн грн інфляційних втрат, 10,2 млн грн річних (3%) і 206 600 грн витрат по сплаті судового мита».

Чому ми про це пишемо? Це рішення — частина трохи більш масштабної історії, яка для «Укртелекому» може закінчитися зміною власника. Найбільший оператор фіксованого зв'язку «Укртелеком», до 2011 року перебував у державній власності. Спроби продати його робилися з 2004 року.

У 2011 році 92,79% акцій компанії отримав маловідомий австрійський фонд EPIC, якому належала і компанія ESU. На той момент одним з найбільш ймовірних покупців називали групу СКМ, але офіційно її представники заперечували причетність до операції.

У 2013 році СКМ оголосила про купівлю у EPIC акцій «Укртелекому»: СКМ і EPIC підписали договір про продаж 100% акцій кіпрської компанії UA ТELECOMINVEST LIMITED, якій належать корпоративні права ESU, яка в свою чергу є власником акцій оператора.

Угоду 2011 року, за даними ЗМІ, частково профінансували два державні банки — «Укрексімбанк» і «Ощадбанк». За якийсь час до виплати другого траншу ESU випустила облігації на 4,2 млрд грн, які викупили обидва банку. Коли в 2013 році СКМ купила «Укртелеком», викупити облігації у банків група компаній не змогла, оголосивши про відстрочення їх погашення до 2017 року.

У фінансовому звіті «Укртелекому» за 2015 рік говорилося про те, що на погашення цих облігацій можуть бути спрямовані кошти від продажу «Тримоба». Якщо ESU не виконає зобов'язання перед державними банками до зазначеного терміну, «Укртелеком» може перейти у їхню власність.


                         



Коментарі