Махінації
Подобається

Як діють акції та знижки в супермаркетах

18/10/2016
Як діють акції та знижки в супермаркетах

Скільки разів людина ходить у магазин, стільки ж разів він піддається спокусі купити нездорову їжу.

За даними досліджень, троє з п'яти дорослих жителів Австралії ведуться на акції та знижки в супермаркетах, рекламують шкідливу їжу і напої з вмістом цукру. Як показує статистика, близько 53% покупців відвідують супермаркет кілька разів на тиждень або щодня, повідомляє Корупція Маркет.

Скільки разів людина ходить у магазин, стільки ж разів він піддається спокусі купити нездорову їжу. При цьому на нього впливають такі прийоми як планування магазину, розташування продуктів на полицях і, звичайно, реклама.

З кращих спонукань

Багато прагнуть підтримувати здоровий раціон харчування. Дві третини з двох тисяч опитаних австралійців регулярно планують своє харчування. Лише близько половини опитаних порівнюють продукти, пропоновані в супермаркеті, щоб вибрати більш здоровий варіант.

Але три з п'яти респондентів при цьому відзначають, що часто купують у супермаркетах нездорову їжу (льодяники, шоколад, чіпси, печиво, морозиво і безалкогольні напої), які продаються по акції. Враховуючи, наскільки досяжні ці продукти не тільки в магазинах, але і на заправках, в офісах) і наскільки вони коштують дешево, не дивно, що люди попадаються на цю вудку.

Троє з п'яти дорослих жителів Австралії ведуться на акції та знижки в супермаркетах, рекламують шкідливу їжу і напої з вмістом цукру

Щоб спонукати людину купувати такі продукти, продавці розміщують їх з торця магазинних полиць, на окремих стійках і біля кас. Часом вони продаються по знижкам або по якій-небудь акції (дві одиниці за ціною однієї, наприклад), що особливо важливо для покупців, які звертають увагу на вартість.

При цьому фрукти і овочі, наприклад, продаються зі знижкою, не демонструють такого ж зростання продажів, як снеки. І не забезпечують такої ж прибутку. Щотижня супермаркети пропонують якісь знижки, але фрукти і овочі завжди в меншості. В результаті близько 35% денної енергії австралійці отримують від нездорової їжі.

Що робити?

Супермаркети повинні внести свій внесок у поліпшення здоров'я громадян і допомогти їм зробити правильний вибір. Деякі магазини вже реалізують відповідні ініціативи. Наприклад, виділяють каси, де розраховують тільки тих, хто не купує кондитерські вироби, інші – дають дітям безкоштовні свіжі фрукти. Але таких ініціатив має бути більше.

Крім того, хотілося б бачити більше здорової їжі і напоїв на найбільш продаваних» полицях магазинів, в каталогах і рекламі.

Що стосується ожиріння в більш широкому сенсі, то всебічні заходи по боротьбі з цією проблемою потрібно було ввести давним-давно. Найбільш перспективні заходи по просуванню здорового харчування, на думку Всесвітньої організації здоров'я, включають наступне:

– обмеження реклами та маркетингового просування дискредитували себе продуктів і напоїв для дітей і підлітків. Нинішньої саморегуляції явно недостатньо, потрібно вводити більш послідовні обмеження;

– введення податку на напої з вмістом цукру, щоб підвищити ціну цих продуктів та знизити їх споживання. Кошти від цього податку можна направити на ініціативи по боротьбі з ожирінням;

– ввести обов'язкове маркування продуктів, що вказує їх загальну поживну цінність;

– обмежити рекламу і продажу нездорової їжі та фруктів в лікарнях і публічних місцях (особливо там, де часто бувають діти і підлітки);

– внести зміни в технології приготування обробленої їжі, прибравши з них ті інгредієнти, які викликають особливе занепокоєння;

– акумулювати і підвищувати фінансування загальноосвітніх кампаній для громадян. Статистика показує, що подібні кампанії можуть підвищити свідомість, обізнаність, а також змінити ставлення людини до харчування.

Суспільство повинне усвідомлювати свою відповідальність і боротися за заходи, які захистять здоров'я наших дітей.


                         



Коментарі