Економіка світу
Подобається

Які топ-менеджери затребувані ринком і скільки їм готові платити

17/10/2016
Які топ-менеджери затребувані ринком і скільки їм готові платити

Темпи зростання кількості вакансій для топів ростуть повільніше, ніж ринок праці в цілому. Які управлінці потрібні ринку і на які гроші їх готові брати.

Аналітики сайту rabota.ua оцінили приріст кількості керівних вакансій за останні півтора року в 160-170%, що майже в два рази нижче середньоринкового приросту вакансій в 308%. Звичайно, керівних вакансій і не повинно бути багато. Проте, такий незначний приріст може свідчити і про недовіру власників до найманих топів і їх неготовність "повернути кермо", взятий на себе під час кризи.

вакансии 2 (1)
Головним "полігоном" для керівних кадрів, звичайно, є Київ – 40% вакансій і 51% резюме перебувають саме тут. Проте, столиця – це єдине місто, в якому частка резюме перевищує частку вакансій. Решта регіональні центри показують протилежну динаміку – в містах-мільйонниках частка резюме на 2% менше частки вакансій. Тільки в Хмельницькій області частки резюме і вакансій для топ-менеджменту зрівнялися. Так що у керівників ймовірність успішного працевлаштування в регіонах вище, ніж в Києві.

Найбільш затребуваними є директора з продажу – кожна четверта вакансія призначена саме для них. На жаль, в базі rabota.ua всього 18% резюме від кандидатів, бажаючих бути директорами з продажу. На другому місці з 13% вакансій – генеральні директори (СЕО) і фінансові директори. Трохи відстали – всього 11% – у директорів з персоналу. Зате охочих стати HR-директорами – цілих 14% проти 8% у фінансових і генеральних директорів. Така ж картина і у ІТ-директорів, і у директорів з виробництва. Найрідкісніші фахівці в керівному пулі вакансій – директора з маркетингу і з логістики.

Говорити про заробітні плати, пропонованих топ-менеджерам, не так і просто, оскільки в 75% керівних вакансій (в 53% в середньому по ринку вакансій) сума пропонованого винагороди не вказується взагалі. Крім того, вказується зарплата може бути тільки окладної частиною, в той час як бонусна складова, як правило, досить цікава для топ-менеджменту, залишається "неохопленою". Проте, виходячи з наявних у нас даних, розрив між очікуваною і пропонованої заробітної платою становить 30-40% (ТОП-менеджери просять на 38-40% більше). Тільки директорам по виробництву і директорам з персоналу пропонують зарплати на 6-10% вище, ніж вони очікують.
Що стосується заробітних плат за напрямками – найбільше готові запропонувати IT-директорам (CTO, CIO) / Керівникам IT-відділів (близько 26 тис. Грн.), Далі – директорам з маркетингу (20,7 тис. Грн.) І Директорам по виробництву / технічним директорам (20,5 тис. грн.). Найменше пропонують директорам з персоналу (14,2 тис. Грн.), Директорам з логістики (12,7 тис. Грн.) І директорам філій (12,4 тис. Грн).
Якщо говорити про регіонально-зарплатної специфіці, звичайно, найбільшу зарплату пропонують в Києві (20,4 тис. Грн), а далі очікувано слідують Харків і Одеса.
Три чверті претендентів директорських крісел – представники сильної статі. Тільки серед директорів з персоналу спостерігається чисельна перевага жінок, а у фінансових директорів співвідношення чоловіків і жінок як 56% проти 44%. Серед генеральних директорів жінок всього 13%, а найменше їх серед директорів з виробництва – 7%
Слід зазначити, що жінок в керівництві стає все більше – в порівнянні з 2013 роком кількість резюме від керівниць збільшилася на 4 п.п. Приріст спостерігається у всіх сферах, тільки в управлінні персоналом чоловіків стало трохи більше. Найбільш зростаючими сферами стали маркетинг, керівництво філіями – вони виросли на 6 п.п., а фінанси і продажу приросли на 4 п.п.

Якщо говорити про вік, наймолодші директора – в ІТ-сфері та управлінні персоналом, а найбільший відсоток зрілих керівників – очікувано на посадах технічних директорів, керівників філій та генеральних директорів. У загальному і цілому найпопулярніший директорський вік – 36-45 років.


                         



Коментарі