Економіка України
Подобається

Що буде з цінами на житло цієї осені

15/10/2016
Що буде з цінами на житло цієї осені

Що робити – терміново купувати або чекати, поки квартири ще подешевшають? У експертів різні думки.
Осінь на ринку нерухомості завжди вважається високим сезоном, покупці в цей час традиційно активні. І цієї осені наплив покупців вельми помітний.

Зростання попиту пояснюють тим, що покупці поспішають оформити знижки на житло, поки діють вигідні умови придбання нерухомості.

Крім того, повернулися приватні інвестори (в зв'язку зі зменшенням прибутковості по банківських депозитах). І їх повернення, вважає експерт, буде сприяти зростанню вартості квадратного метра – вже до кінця року на 5-7%.

Але це торкнеться найбільш ліквідних проектів – з хорошим розташуванням, зручною транспортною доступністю, цікавою концепцією і розвиненою інфраструктурою. На зростання цін буде впливати як стадія готовності об'єктів, так і інфляція.

Але чи дійсно буде зростання цін?

Є думка, що цінове дно пройдено, і восени ціни на квартири будуть рости.
Великих знижок (як в 2015 році) покупцям вже ніхто не дає. Різні акції, причому не разові, а системні, пролонговані, зустрічаються лише в проблемних проектах, де є труднощі з фінансуванням.

Але є й інші думки. Так, запасу для падіння цін майже не залишилося – майже всі забудовники, особливо в Київській області, вже і так пропонують максимальні знижки. І передумов для зростання немає: ціни на новобудови восени залишаться на тому ж рівні. Не буде ні різкого зниження, ні різкого зростання. Відсутність зростання обумовлено все ще нестабільною економічною ситуацією, падінням доходів населення.
Не сприяє зростанню ціни квадратного метра і великий обсяг нового житла.
І практично щокварталу на ринок надходять нові проекти – в тому числі в доступному масовому сегменті (в основному комфорт-клас).

Тому, незважаючи на пожвавлення ринку і зростання купівельної і будівельної активності, ніякого різкого стрибка вартості житла чекати не варто.

Через зниження платоспроможності населення, нові проекти виходять за «антикризовим» цінами, що буде нівелювати зростання цін в активно будуються проектах. Таким чином, середня вартість кв.м за підсумками осені, швидше за все, залишиться приблизно на такому ж рівні.

Ринок вторинного житла не «оживила» навіть осіння активність. Товару на ньому з надлишком, а покупців більше не стає.

Нерідко після укладення договору купівлі-продажу можна виявити, що у вашого нового житла є інший господар.

Ринок настільки величезний, що поточного попиту не вистачає на всі пропозиції, і конкуренція між об'єктами дуже висока. Покупці чекають поліпшення свого фінансового становища, появи доступних кредитів, а найбільше – зниження вартості квартир ».

В умовах високої конкуренції власникам потрібно бути готовим до цінових поступок і цієї осені.

Чекати якихось змін найближчим часом не доводиться.
Вторинний ринок житла як мінімум рік буде знаходитися в стагнації. Тобто до наступної осені попит залишатиметься на попередньому рівні. На жаль, у людей практично немає на руках вільних грошей.

На перший погляд може здатися, що ситуація на ринку покращилася. На ринку новобудов через активізацію покупців деякі забудовники теж оголосили про прийдешнє підвищення цін восени. Але ця активізація може виявитися оманливою.

Активність зросла через демпінг: за рік середні ціни і на первинному, і на вторинному ринку знизилися приблизно на 10%, і це без урахування додаткових знижок. Тобто нові покупці з'явилися виключно через те, що житло стало доступно людям з маленькими бюджетами.

Якщо зараз забудовники і продавці на вторинному ринку вирішать відповісти на підвищення попиту зростанням цін, то відразу втратять цих покупців – людям з великими бюджетами взятися нізвідки, оскільки доходи не ростуть, а заощадження в основному вже витрачені в моменти стрибків курсів.
В цьому випадку вслід за активізацією може наступити новий спад – що в угодах, що в цінах. Продавцям потрібно пам'ятати, що єдиний спосіб підтримати активність на ринку – доступні ціни на житло.


                         



Коментарі