Економіка України
Подобається

Гройсман не признається, наскільки зростуть стипендії

14/10/2016
Гройсман не признається, наскільки зростуть стипендії

Уряд планує підняти академічні та соціальні стипендії найближчим часом. Про це повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман цього тижня на зустрічі із запорізькими студентами. Однак про чіткі суми збільшення він не сказав.

Півроку тому Мінекономіки через брак коштів збиралося відмінити для студентів стипендії.

"Навряд чи стипендія суттєво зросте. Для цього треба сотні мільйонів гривень. А вони у наступний бюджет не внесені. Країні, у якої постійно проблеми із наповненням бюджету, не можна просто збільшувати стипендії за старою схемою. Варто придумати нову або запозичити якусь іноземну практику", – говорить експерт Віктор Громовий, передає Корупція.Маркет.

 

За його словами, теперішній рівень стипендій недостатній для виживання людей, які здобувають вищу освіту.

"Цих навіть на харчування не вистачить. Думаю, стипендія для студента повинна бути на рівні прожиткового мінімуму. Правда, й наш прожитковий мінімум має бути не таким, як зараз, а адекватним. Стипендія повинна ще й виконувати роль заохочення, тому студенти-відмінники мають отримувати три прожиткові мінімуми. Хоча б на теперішньому рівні", – говорить він.

Зараз прожитковий мінімум — 1399 грн.

Нагадаємо, наразі студенти отримують стипендію від 700 до 780 грн на місяць, залежно від рівня акредитації навчального закладу.


                         



Коментарі