Економіка України
Подобається

Категорично заборонено робити це в день Віри, Надії і Любові

30/09/2016
Категорично заборонено робити це в  день Віри, Надії і Любові

Сьогодні, 30 вересня, православні відзначають День великомучениці Софії і трьох її дочок, Віри, Надії і Любові. – повідомляє Корупція.Маркет

Вони постраждали за віру в Римі на початку II століття н. е., за часів правління імператора Адріана.

Тоді юних християнок – 12-річну Віру, 10-річну Надію та 9-річну Любов – разом з матір'ю заарештували за доносом намісника Антіоха. На очах матері дівчинки зазнали жорстоких тортур, а потім їх стратили. Невтішна Софія, поховавши дочок, три дні оплакувала їх на могилах і померла там же. Її поховали поруч з доньками.

Що можна робити в цей день

У цей день заведено вітати всіх, кого назвали Вірою, Надією, Любов'ю або Софією. Однак в цілому вважається, що цей день можна присвятити всім жінкам без винятку. Іноді 30 вересня називають "бабські іменини".

Згідно зі звичаєм, цього дня слід починати ранок голосним плачем про долю свою й своїх близьких. Ридати потрібно було всім жінкам, навіть щасливим (а все тому, що предки говорили: "бабина доля не буває одна").

Чоловіки в цей час під зручним приводом йшли з дому (наприклад, на риболовлю чи по гриби). Але повернутися їм потрібно відразу, як тільки плач закінчиться, і поїсти святкових пирогів.

А ось іменинниці – Віри, Надії, Любові та Софії – святкували три дні поспіль, щоб гідно прославити материнську мудрість і жіночі чесноти.

30 вересня необхідно помолитись про різні потреби і попросити милості на особисте життя.

Вечорами влаштовували оглядини для незаможних.

Заміжні жінки в цей день, щоб забезпечити спокійну атмосферу в домі, купували в церкві три свічки. Дві ставили в церкві перед ликом Христа, а одну приберігали для дому. Опівночі її треба було встановити в середині короваю, запалити й вимовити 40 разів поспіль заповітні слова про те, щоб будь-яке зло зникало, а спокій у родині прибував. Вранці ж нагодувати тим хлібом домочадців (тільки їх і нікого зі сторонніх, навіть гостей) і ні в якому разі не викидати ні крихти.

Чого не можна робити

30 вересня вважається небезпечним і нещасливим днем.

Цього дня не проводять вінчання й весілля, оскільки це вважається поганою прикметою.

Жінкам у цей день не слід займатися домашніми справами.


                         



Коментарі