Економіка України
Подобається

Експерти підрахували, скільки доведеться платити взимку за газ без лічильника

30/09/2016
Експерти підрахували, скільки доведеться платити взимку за газ без лічильника

З весни в Україні переглянуті норми споживання природного газу, передає Корупція.Маркет

В опалювальний сезон українцям, які не мають газових лічильників, доведеться платити за блакитне паливо 30,36 грн на місяць, а в разі відключення гарячої води більше, ніж на шість годин на добу – 48,3 грн на місяць.

Такий розрахунок зроблений, виходячи з тарифів на газ, згідно з якими з травня 2016 року вартість одного куба блакитного палива обходиться українцям в 6,9 гривень.

Також в 2016 році чиновники переглянули норми споживання природного газу. Згідно з постановою Кабінету міністрів №203 від 23 березня 2016 року, споживачі, будинки яких не обладнані лічильниками газу, будуть оплачувати 4,4 куб. м палива з розрахунку на одне зареєстровану в ньому особу. Така норма застосовується для житла з централізованим гарячим водопостачанням.

У разі припинення постачання гарячої води, більш ніж на шість годин, застосовується норма споживання газу в розмірі 7,1 куб. м на одну зареєстровану в ньому особу.

Що стосується нарахування компенсацій на оплату житлово-комунальних послуг в будинках і квартирах, опалювальних газом, то там застосуються норма в 5,5 куб. м на 1 кв. м опалювальної площі. Раніше ця норма становила 7 куб. м, але в квітні 2016 роки її переглянули в бік зменшення.

Крім того, експерти відзначають, що в квартирах і будинках, де газ використовується і для опалення, і для приготування їжі, і для підігріву води, вже повинні бути встановлені індивідуальні лічильники газу.
Як повідомлялося, в будинках, де газ використовується тільки для приготування їжі, лічильники повинні встановити до 1 січня 2018 року.


                         



Коментарі