Економіка України
Подобається

Коли українці будуть менше платити за світло

27/09/2016
Коли українці будуть менше платити за світло

Прийняття Верховною Радою України закону про ринок електроенергії дасть споживачам можливість вибирати постачальників вже через два роки і, таким чином, економити на тарифах на світло, вибираючи найбільш вигідні для себе умови.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив про те, що новий документ дозволить створити конкурентний ринок і призведе до того, що вартість електроенергії знизиться.

Експерти відзначають, що діє в Україні модель тільки умовно можна назвати ринком. Є виробники електрики – теплоелектроцентралі (ТЕЦ), теплові, атомні і гідроелектростанції, відновлювані джерела електроенергії ( "зелений виробник") і єдиний покупець – державне підприємство "Енергоринок". Саме воно продає світло промисловцям, бізнесу та побутовим споживачам.

"Ми не можемо встановити свій тариф, ми не можемо встановити свою вироблення – ми можемо тільки запропонувати. Ми не можемо самі вирішити, скільки блоків у нас працює. Все вирішують уповноважені державні органи", – розповідає про ситуацію на ринку електроенергії радник президента НАЕК " Енергоатом "Костянтин Запайщиков.

При цьому електроенергія, що генерується атомними станціями, дешева, в той час як витрати на виробництво світла у ТЕЦ і "зелених" виробників – значно вище. Фактично, українці можуть купувати світло тільки у одного постачальника – обленерго. І при цьому можливості вибрати тариф немає, оскільки платити доводиться стільки, скільки вирішує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).

Гроші, які платять українці за світло, проходять цілий ланцюжок: обленерго – ДП "Енергоринок" – виробники електроенергії. За такою ж ланцюжку надходить і електрику: виробники – ДП "Енергоринок" – обленерго – споживачі. В результаті, як зазначають в Міненерговугілля, серед виробників відсутня конкуренція, адже вони генерують рівно стільки світла, скільки запитує "Енергоринок". Крім того, всі українці платять за єдиним тарифом.

"Нинішня модель застаріла. Проблема з ДП" Енергоринок "в тому, що держава адміністративно визначає, хто скільки електроенергії повинен виробити і продати, і за якою ціною продати і купити. В адміністративній моделі є проблема непрозорості прийняття рішень та тарифів, а також накопичення з кожним роком проблем, таких як зростання заборгованості в "Енергоринку". А в ліберальної моделі боку енергетичних договорів будуть самі визначати обсяги, терміни і ціни. Між сторонами буде передбачена чітка відповідальність ", – розповідає керівник департаменту з регуляторної політики компанії ДТЕК Юлія Носулько.

Слід нагадати, що зараз Україна проходить п'ятиетапний підвищення тарифів на світло, яке має закінчитися в березні 2017 року. Після останнього подорожчання при споживанні понад 100 кВт × год за кожен кіловат доведеться платити 168 копійок, а при споживанні до 100 кВт × год – 90 копійок.

Однак, за словами Насалика, після того, як в Україні запрацює ринок електроенергії, електроенергія може подешевшати.
"Переваги відчують споживачі, тому що стануть головними суб'єктами ринку. Споживач матиме право вибору – ось основне в законі. Споживач більше не братиме ціну, яку йому диктують. Хочеться, щоб було для споживача шість-сім постачальників, з яких він буде вибирати і, таким чином, створювати конкуренцію ", – сказав глава Міненерговугілля.

У свою чергу, директор інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич зазначив, що замість існуючої моделі буде реалізована модель прямих ринкових взаємин між учасниками ринку.

"Буде сегмент на добу вперед, сегмент двосторонніх договорів, внутрісуточних ринок, балансуючий ринок, ринок допоміжних послуг, роздрібний ринок", – пояснив він.

При цьому ринки транспортування і постачання електроенергії будуть розділені. Так, обленерго, у яких є власні мережі, будуть заробляти, поставляючи електрику в будинки споживачів, а трейдинговие компанії будуть купувати електрику у різних виробників, планувати графік завантаження і продавати за різними тарифами. В результаті українці зможуть вибрати, за яким тарифом і у кого купувати електрику, що відповідає вимогам Третього енергопакету, який Україна ще кілька років тому підписала з Європейським союзом.

Вартість світла також буде залежати від того, на який період укладається договір з постачальником: чим довше – тим дешевше. Коли українці зможуть вибирати, у кого купувати електрику, у постачальників з'явиться стимул конкурувати між собою і пропонувати споживачам більш вигідні умови, завдяки чому вартість світла може знизитися.

"В цілому на нормально працюють ринках ціни можуть як зростати, так і знижуватися. І, крім того, виникає реальна конкуренція за надання послуг споживачеві, крім звичайної поставки електроенергії споживачам часто пропонують комплексні послуги: одночасна поставка електроенергії, страхування, продаж енергозберігаючого обладнання, послуги енергоаудиту і так далі ", – зазначає Носулько.

Якщо виробник будемо сам продавати електроенергію, то українці зможуть купувати світло безпосередньо у АЕС, ТЕС, ГЕС. Однак, як зазначає експерт, звичайна практика розвинених ринків полягає в тому, що населення купує у конкуруючих постачальників, яких на ринку багато і які будуть намагатися запропонувати споживачам найбільш вигідні умови.

Однак аналітики переконані, що існуюча редакція закону про ринок електроенергії повинна бути доповнена. Так, за словами Марунича, в документі не уточнюється, яким чином буде формуватися "фонд покриття дисбалансу", який буде компенсувати високі витрати окремих видів генерації.
"Є альтернативна генерація, теплоелектростанції, яким чином буде покриватися різниця у вартості їх виробництва. У тих, чиє виробництво дешевше, буде конкурентна перевага", – відзначає він.
Але, за словами Насалика, технічні завдання будуть вирішені пізніше.

"Виходячи з досвіду реформування внутрішніх ринків електричної енергії в країнах ЄС, яке тривало більше десяти років, введення повномасштабного ринку електроенергії потребують можливості для підготовки та адаптації суб'єктів галузі до нових умов роботи. Тому законопроект передбачає введення періоду (до 24 місяців з дати вступу в силу справжнього закону), протягом якого мають бути створені необхідні технічні, організаційні, економічні та нормативно-правові передумови для впровадження і злагодженого функціонування ринку електричної енергії України ", – наголошується в пояснювальній записці до документа.

Таким чином, українці зможуть обирати постачальника електроенергії вже через кілька років.

"Досить оптимістичний термін впровадження – два роки. Це пов'язано з тим, що модель ринку змінюється кардинально: потрібна розробка і установка спеціалізованого програмного забезпечення, повна зміна системи договорів, навчання персоналу. А для таких компаній, як обленерго, взагалі виставляються жорсткі вимоги: вони повинні розділитися на компанію, яка буде займатися тільки розподілом електроенергії і компанії-постачальники. Це одне з основних вимог реформи, виконання якого повинно забезпечити конкуренцію на ринку постачання, реальну боротьбу за споживача ", – резюмувала Носулько.


                         



Коментарі