Економіка України
Подобається

Жити по новому 2016: Олігархи знаходяться на повному забезпеченні бідного українського народу

18/09/2016
Жити по новому 2016: Олігархи знаходяться на повному забезпеченні бідного українського народу

Кінець літа і початок осені ознаменувалися черговими новаціями в питанні тарифів. – повідомляє Корупція.Маркет

Перш за все з 1 вересня 2016 підвищуються тарифи на електроенергію для населення, які з 1 березня 2017 будуть підвищені ще раз. За офіційною версією, це робиться, щоб відшкодувати витрати на виробництво енергії та усунути так зване перехресне субсидування бізнесом вартості «дешевої» енергії для населення.

Але при найближчому розгляді виявляється, що в наявності «разводняк»! Більше половини енергії в країні виробляється атомними електростанціями (АЕС), які відпускають в Об'єднаний ринок електроенергії (ОРЕ) енергію за цінами, значно нижче від найнижчої ціни для населення при пільговому рівні споживання, і, таким чином, населення значно переплачує за енергію навіть з урахуванням витрат на розподіл.

Зате у теплових електростанцій (ТЕС) і міських теплоелектроцентралей (ТЕЦ), левова частка яких належить одному відомому олігарху, енергоринок закуповує енергію по казково високих цінах. Але і ці ціни нижчі за ті, за якими в середньому населення отримує енергію. Крім того, наявність низької ціни для пільгового обсягу споживання населенням при відсутності обліку того, скільки саме «дешевої» енергії спожило населення, дає найширші можливості для зловживань шляхом повторного продажу бізнесу «дешевої» енергії, яку «вже один раз продали» населенню.

Аналогічна ситуація має місце і з газом. Після того, як «Нафтогаз» радісно повідомив про те, що з 1 вересня 2016 року тарифи на газ для підприємств істотно знижуються, населення платитиме за паливо більше, ніж бізнес.

Таким чином, заїжджену байку про те, що бізнес дотує низькі тарифи на газ і електроенергію для населення, можна здавати в утиль. Все відбувається з точністю до навпаки: населення дотує бізнес і збагачує олігархів. Крім того, різниця в тарифах для бізнесу і населення створює умови для маніпуляцій і зловживань. А адже гігантське підвищення тарифів на електроенергію і газ для населення проходило під гаслами не тільки покриття витрат на виробництво, але і усунення так званого перехресного субсидування, коли одна категорія споживачів дотує іншу категорію, яка одержує енергоносії за нижчою ціною, що і веде до зловживань.

демісезонний електрошок

Розпочата осінь і майбутня весна пройдуть під знаком підвищення тарифів на електроенергію. Такий собі демісезонний електрошок …

Отже, з 1 вересня 2016 року відбулася чергове підвищення тарифів на електроенергію. Середнє підвищення складе 26%, але це «середня температура по лікарні». Зростання розцінок істотно залежить від категорій споживачів.

Перша категорія – при споживанні до 100 кВт-год на місяць включно тариф зростає з 57 до 71,4 коп. / КВт-год. Друга категорія – при споживанні від 100 до 600 кВт-год тариф підвищується до 1,29 грн / кВт-год. Третя категорія – при споживанні від 600 кВт-год і більше тариф складе 1,64 грн / кВт-год. Окрему четверту категорію складають сільські жителі, які споживають до 150 кВт-год на місяць, для яких тариф, як і для першої категорії, встановлюється в розмірі 71,4 коп. / КВт-год. Ці тарифи стосуються і жителів будинків, обладнаних електричними плитами.

Зростуть тарифи і для власників електричних котлів. З 1 жовтня 2016 року, коли починається опалювальний сезон, і до 1 березня 2017 року, коли відбудеться наступне підвищення, будуть діяти такі тарифи. При споживанні до 3600 кВт-год на місяць тариф зросте до 71,4 коп. / КВт-год. При споживанні понад 3600 кВт-год на місяць тариф складе 1,64 грн / кВт-год. У тих споживачів, які мають дво- або трьохзонний лічильник, нічний тариф з 23.00 до 7.00 буде вдвічі нижче.

Словом, ті, хто повірив рекламі і поставив бойлери, схоже, сильно погарячкували. Тим більше що з 1 березня 2017 року «електрошокові тортури» продовжаться внаслідок чергового, п'ятого за рахунком підвищення тарифів на електроенергію, яке нібито буде останнім, хоча в це не віриться.

У містах тарифи при споживанні до 100 кВт-год на місяць виростуть до 90 коп. / КВт-год, а при споживанні понад 100 кВт-год на місяць – до 1,68 грн / кВт-год. У сільській місцевості при споживанні до 150 кВт-год на місяць тариф складе 90 коп. / КВт-год, а понад – 1,68 грн / кВт-год.

Таким чином, з 1 березня 2017 року зникнуть тарифи для тих, хто споживає понад 600 кВт-год на місяць. Однаковий тариф в розмірі 1,68 грн / кВт-год буде встановлений для всіх, крім тих, хто споживає до 100 кВт-год. Очевидно, що це суперечить базовим ринковим підходам, згідно з якими чим більше споживаєш, тим нижче ціна за рахунок оптової знижки. Формально така міра виправдана нібито стимулюванням економії електроенергії: чим менше споживаєш, тим менше тариф. Але реально така градація дає найширші можливості для зловживань, про що далі.

Для власників електрокотлів з 1 березня 2017 року місячний ліміт буде скорочений з 3600 до 3000 кВт-год, і до 30 квітня, тобто до закінчення опалювального сезону, вони будуть платити 90 коп. / КВт-год, а понад – 1,68 грн / кВт-год. Цей захід також формально спрямована на стимулювання економії, але реально дає можливості для зловживань і маніпуляцій, про що далі.

«Розлучення» народу МВФом

Влада не перестає обманювати народ, завзято стверджуючи, що підвищення комунальних тарифів, а також тарифів на газ і електроенергію для населення є, мовляв, вимогою МВФ. Насправді це неправда. Доступні в Інтернеті версії меморандуму між урядом і фондом аж ніяк не містять однозначної вимоги підвищити тарифи для народу. Але там є інше важливе вимога – скоротити розриви між тарифами і забезпечити їх cost-recovery levels. Останнє англомовне вираз у нас переклали як «перехресне субсидування», хоча це явно означає «рівні (тарифів), що покривають вартість (витрати)». Очевидно, що наявність «дешевих тарифів для народу» дозволяє списати «на народ» якомога більше дешевого товару, який в реальності буде проданий бізнесу за дорогою ціною. У свою чергу, бізнес все одно закладе ці витрати у вартість своєї продукції, тобто перекладе їх на той же «народ». До того ж завищення вартості ресурсів для бізнесу з метою перехресного субсидування населення веде до неконкурентоспроможності бізнесу.

Але виявляється, що ініціатором катастрофічного підвищення тарифів, починаючи з 2014 року, був не МВФ, а нинішня правляча коаліція! Обгрунтовуючи підвищення тарифів, Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) посилається на коаліційну угоду учасників коаліції депутатських фракцій Верховної Ради VIII скликання. Саме там експерти МВФ почерпнули ідею про тотальне зростання тарифів і тепер наполягають на її втіленні в життя.

До речі, з яких це пір коаліційну угоду є керівництвом до дії для державного регулятора, який відповідає за тарифи в енергетиці та комунальній сфері? Виходить, якщо депутати складуть в коаліційній угоді пункт про те, щоб випустити в обіг якомога більше грошей, Національний банк, який також є державним регулятором, тут же кинеться запускати друкарський верстат ?!

Читайте також: Українців знову чекає підвищення тарифів
«Розлучення» народу електрогенерацією

А тепер подивимося, як зазначені новації будуть використовуватися олігархами для маніпуляцій з метою отримання наживи. А заодно побачимо, що не олігархи дотують населення, а, навпаки, населення субсидує олігархів безпосередньо і через державну атомну енергетику.

Перш за все зазначимо, що до приходу до влади нинішніх «демократів» мінімальний обсяг споживання з мінімальним тарифом становив 150 кВт-год на місяць. Тепер же цей мінімум тихо-мирно, як говорив герой комедії, «без шуму і пилу» урізали до 100 кВт-год на місяць. Тим більше що сам підхід є абсолютно неадекватним. Якщо вже встановлювати пільговий мінімум, то хоча б з розрахунку на одну людину, що проживає в домогосподарстві, тому що мінімуми при проживанні 1-2 або 5 чоловік – це абсолютно різні речі.

В результаті в «соточку» в місяць в Україні мало хто укладається. За результатами 2015 року, середнє домогосподарство в Україні споживає за місяць більше 200 кВт-год електроенергії, тому підвищення тарифів вдарить по кишені дуже боляче. Особливо це торкнеться тих, хто має електричні плити і, тим більше, електричні котли для опалення, ліміт на який, повторимо, істотно скорочують з 1 березня 2017 року. Словом, влада йде шляхом підвищення тарифів і скорочення пільгових норм до непристойних розмірів, якщо зіставити ці потуги з неухильно погіршується економічним становищем пересічних громадян у зв'язку з інфляцією, девальвацією національної валюти, зростанням цін буквально на все, включаючи газ, електрику, гарячу і холодну воду, опалення.

До речі, «глибокі думки» різного роду експертів, часто знаходяться «на абонементі» у олігархії, про те, що наші обивателі, мовляв, споживають занадто багато електроенергії замість того, щоб економити, спростовуються статистикою. У США, наприклад, середнє домогосподарство споживає в місяць 740 кВт-год.

А тепер поглянемо на ціни і структуру енергоринку, з якими можна ознайомитися на сайті ОРЕ. В останню декаду серпня 2016 року енергоринок закупив 3 692 526 мегават-годин енергії. З них 1 897 056 МВт-год, або 51,38%, вироблено на АЕС; на ТЕС вироблено 1 376 952 МВт-год, або 37,29%; на гідроелектростанціях (ГЕС) – 193 603 МВт-год, або 5,24%; на міських ТЕЦ – 162 884 МВт-год, або 4,42%. Частина, що залишилася енергія виробляється переважно альтернативними способами на зразок сонячної або вітрогенерації, але її частка незначна і на ринок особливо не впливає.

В цей же період часу середньозважена ціна покупки енергії енергоринком склала 88,32 коп. / КВт-год. Таким чином, розвінчується міф про крайню збитковості поставок енергії населенню. Якщо порівняти з пільговим тарифом 71,4 коп / кВт-год при споживанні 100 кВт-год на місяць, то різниця не така вже й велика. Якщо згадати, що середнє домогосподарство споживає близько 200 кВт-год, то воно потрапляє в другу категорію з тарифом 1,29 грн / кВт-год. Одним словом, постачання енергії населенню вже є досить прибутковою, а після підвищення тарифів з 1 березня 2017 року та зовсім стане дуже прибутковою!

Крім середньої ціни закупівлі енергії енергоринком, є ще ціни закупівлі в окремих категорій виробників, і тут нас чекають воістину дивні відкриття!

В останній декаді серпня 2016 року енергоринок закуповував енергію у державних АЕС по … 51,389 коп. / КВт-год. Багато говориться про те, що ціни, за якими закуповуються «атомні кіловати», занижені, і АЕС є «дійною коровою» для олігархів і олігархічної держави, що, до речі, абсолютно справедливо, але це вже інше питання. Головне ж полягає в наступному: якщо врахувати, що АЕС дають більше половини енергії і що ця енергія закуповується трохи дорожче 50 копійок, то продаж енергії населенню навіть за пільговим тарифом є ​​дуже прибутковою, а якщо врахувати, що середнє домогосподарство вдвічі перевищує пільговий ліміт, то продаж енергії стає суперприбуткової, оскільки в цьому випадку тариф більш ніж в три рази перевищує закупівельну ціну у АЕС!

У державних ГЕС енергія закуповується по 89,83 коп. / КВт-год, що теж нижче усередненого тарифу для усередненого домогосподарства. Але питома вага ГЕС в загальному обсязі виробництва енергії, повторимо, становить трохи більше 5%.

Але, як учив Михайло Ломоносов, якщо десь чогось вибуло, то десь щось прибуло. Якщо у АЕС енергія закуповується трохи дорожче 50 копійок за «кіло», то для теплових станцій і теплоелектроцентралей закупівельні ціни встановлені щедрі. У ТЕС енергоринок в останній декаді серпня закуповував енергію по 1,14108 грн / кВт-год, а у ТЕЦ – і зовсім по 1,41884 грн / кВт-год. У чому причина такої щедрості?

Можна багато і справедливо говорити про те, що ТЕС працюють на дорогому вугіллі, а з поставками вугілля антрацитної групи в зв'язку з війною на Донбасі є величезні труднощі і паливо доводиться закуповувати за кордоном. У свою чергу, багато міських ТЕС і зовсім працюють на дорогому природному газі, який, втім, зараз істотно подешевшав в зв'язку з падінням цін на нафту.

Але слід мати на увазі ще одне, шкурно-олігархічне обставина. Левова частка теплових станцій належить такий собі Донбаської паливно-енергетичної компанії (ДПЕК), яку пов'язують з таким собі Ахметовим. За останніми даними, 9 з 14 ТЕС входять в структуру ДТЕК. Решта ТЕС входять в державну компанію «Укренерго», навколо якої постійно мають місце скандали, викликані різного роду зловживаннями. Все це до того, що не можна з упевненістю сказати, скільки у зазначеній вище ціною закупівлі енергії у ТЕС реальної собівартості, а скільки – крадіжки, корупції і маніпуляцій.

Що ж стосується ТЕЦ, то багато хто з них теж прибрали до рук олігархи. Зокрема, столичний енергомонополіста «Київенерго», що має в своєму складі кілька ТЕЦ, входить в ДТЕК Ахметова.

Наведені цифри найяскравішим чином свідчать, що ніякого субсидування бізнесом «низьких» тарифів для населення в природі не існує. Навпаки, державні АЕС і населення субсидують супердорогу теплову енергетику одного з олігархів.

Але і це ще не все …

«Розлучення» народу різницею тарифів

Наявність зазначеного вище пільгового обсягу споживання населення по «низьким» тарифами, які, як показано, аж ніяк не є низькими, створює найширші можливості для маніпулювання і зловживань з метою наживи на «пересортице тарифів».

На даний момент в країні відсутній облік того, скільки конкретне обленерго відпустило електроенергії домогосподарствам, які споживають до 100 кВт-год на місяць, а скільки для тих, хто споживає до 600 кВт-год на місяць і більше. По крайней мере, офіційної статистики на цю тему знайти не вдалося …

Так це ж Клондайк, Ельдорадо, вигукнув би непримиренний борець з організованою злочинністю капітан Жеглов. І був би абсолютно прав.

При існуючій схемі неминуче виникає «неврахованки» на різниці тарифів. Питання лише в тому, щоб якомога більше списати на населення кіловат-годин, нібито потрапляють в «соточку», а потім цю «неврахованки» продати бізнесу за ціною для непобутових споживачів.

У масштабах країни і навіть одного обленерго на цьому можна добряче наживатися.

Відзначимо, що для непобутових споживачів, тобто для бізнесу, на вересень 2016 року енергоринок встановив такі відпускні ціни на електроенергію: для споживачів 1-го класу, тобто споживають енергію напругою 10 кіловольт, – 1,4314 грн / кВт-год; для споживачів 2-го класу, які споживають енергію напругою 0,4 кВ (380 В), – 1,7978 грн / кВт-год. Населення, нагадаємо, потрапляє в 2-й клас споживачів.

А тепер порівняйте це з 71,4 коп. / КВт-год для населення при споживанні до 100 кВт-год на місяць і навіть з 1,29 грн / кВт-год при споживанні до 600 кВт-год на місяць. І ви побачите величезну «дельту», на якій можна добре нажитися. Більш того, навіть у третій категорії населення при споживанні понад 600 кВт-год з тарифом 1,64 грн / кВт-год при великих обсягах є чим поживитися.

З 1 березня 2017 роки ситуація не зміниться, оскільки при тарифах 90 коп. / КВт-год при споживанні до 100 кВт-год на місяць і 1,68 грн / кВт-год при споживанні понад зазначену ліміту можливості для вилучення наживи залишаються навіть при нинішніх тарифах для непобутових споживачів. А якщо врахувати, що до березня тарифи для «небитовіков», швидше за все, ще виростуть, то нажива стане ще товщі і смачніше!

«Розлучення» народу газом

Щось подібне відбувається і з різницею тарифів на газ для населення і для непобутових споживачів.

Нагадаємо, що, згідно з прийнятій 27 квітня 2016 року нової редакції постанови Кабміну № 758, з 1 травня 2016 року уряд зобов'язав НАК «Нафтогаз України» і облгази продавати населенню газ за єдиною ціною 6879 гривень за тис. Куб. м з урахуванням ПДВ, витрат на транспортування та інших витрат. Таким чином, були різко підвищені тарифи на блакитне паливо для населення.

Як гучно заявляв в той момент прем'єр Гройсман, робилося це не тільки для того, щоб покривати повну вартість газу, але і для того, щоб зрівняти тарифи на газ для населення і промисловості, усунувши тим самим можливість для маніпуляцій з метою наживи, коли «дешевий »газ, призначений для населення, продають бізнесу за високою ціною. У подробиці про те, що газ вітчизняного видобутку значно дешевше ціни на газ для населення, вдаватися не будемо, оскільки про це вже багато разів писалося і говорилося.

Нещодавно «Нафтогаз» порадував публіку повідомленням про отримання величезних прибутків в першому кварталі 2016 року. Правда, прибули ці, багато в чому, існують тільки на папері, а деякі реальні прибутки отримані за рахунок вичавлювання останнього з населення, але це окрема тема.

І вже зовсім недавно «Нафтогаз» ще раз порадував публіку повідомленням про те, що з 1 вересня ціна газу, що відпускається промисловим споживачам на умовах передоплати, буде знижена на 7,9%, тобто на 519,6 грн, до 6 036 грн за 1 тис. куб. м. Таким чином, «Нафтогаз» готовий продавати паливо олігархам на 800 з гаком гривень за тисячу кубів дешевше, ніж населенню. Таким чином, тепер населення буде дотувати олігархів!

Виникає логічне запитання: чому тарифи на паливо не знижені і для населення? З відповіддю уряд і «Нафтогаз» явно не поспішають, а в цей час хтось заробляє величезні бариші на різниці цін.

Резюме: суцільний «розлучення» народу

Усунення диспропорцій у тарифах на електроенергію та газ під гучним гаслом про ліквідацію перехресного субсидування проводиться в Україні за рахунок народу. Фактично ніякої ліквідації перехресного субсидування немає, оскільки залишаються тарифні ножиці і можливість заробляти на них мільярди. Вся ця «нормативна конструкція» для того і споруджувалася, щоб ті, «кому треба», поимели своє і поділилися з тими, з «ким треба».

По суті, процес пограбування зубожілого населення триває, а схеми такого пограбування лише зрідка змінюються.

 


                         



Коментарі