Без категорії
Подобається

Як легко нас обманюють в звичайних магазинах

29/08/2016
Як легко нас обманюють в звичайних магазинах

З кожним роком шахраї стають все винахідливішими і придумують нові способи наживи. Не оминають вони стороною і продуктові магазини.

Корупція.Маркет передає, що найпопулярніші способи обману споживачів, за словами фахівця, пов'язані з цінами. Нерідко поруч з товаром ставлять цінник іншого, дешевше. Тому в магазині, в першу чергу, потрібно уважно читати написи. За правилами на ярлику повинні бути розбірливо вказані найменування, сорт, ціна за вагу або одиницю товару.

– Останнім часом розцвів ще один вид шахрайства, – зазначає Володимир Захаров. – Сплативши покупку, споживач зауважує, що вартість товару в чеку вище, ніж на ціннику. Продавці виправдовують це тим, що ціна зросла, а замінити табличку на нову в торговому залі ще не встигли. В такому випадку кличте адміністратора – вони зобов'язані продати вам товар за тією вартістю, яка вказана спочатку. І пам'ятайте: ціни в продуктових магазинах протягом дня змінюватися не можуть.

Обов'язково перевіряйте, чи зробили вам знижку, заявлену в торговому залі. Іноді адміністрація магазинів спеціально виставляє які проголошують про зниження цін таблички, щоб залучити покупців, не змінюючи при цьому вартість товару. Може помилитися і касир, забувши пробити вам знижку, якщо вона не робиться автоматично. Крім того, акція може поширюватися тільки на один вид товару. Наприклад, під написом «Пиріжки з 10 рублів» лежать хлібобулочні вироби з різними начинками, але ціна дійсна тільки для тих, що з картоплею.

Нове життя старих продуктів

– Мабуть, самий нещадний спосіб обдурити покупця – перебити термін придатності на упаковці або зовсім переупакувати товар, – вважає Володимир Захаров. – Саме тому більшість фахівців настійно не радять купувати готову кулінарію і продукти власної фасування в дрібних магазинах – ніякої гарантії, що вам не продадуть м'ясо, тиждень пролежало на прилавку, видаючи його за сьогоднішнє, немає. Якщо ви все-таки зіткнулися з такою ситуацією – не поспішайте викидати продукт. При наявності чека вам легко повернуть гроші або замінять товар на свіжий.
Також він додав, що в багатьох супермаркетах продавці викладають товар, термін придатності якого ось-ось закінчиться, а за ними ховають свіжі продукти. Особливо це актуально для хлібобулочних виробів і молочної продукції з коротким терміном зберігання.
Ігри з вагами

Ще один спосіб обдурити покупця, який часто спрацьовує навіть на самих уважних, – зважити мокрі фрукти, овочі або м'ясо. Спочатку такий продукт занурюють на кілька хвилин у воду, потім розфасовують і наклеюють етикетку. Через кілька годин вода випаровується і маса стає менше, а ціна залишається незмінною.

Споживач може бути обдурять і на вагах самообслуговування. Наприклад, в магазині продаються три сорти зелених яблук: по 50, 100 і 150 рублів за кілограм. Покупець бере ті, що подешевше, а на вагах натискає на перше-ліпше «зелене яблучко», не звіряючись з кодом товару. В результаті яблука, які коштують 50 рублів, він купує за 100, а то і за 150. При цьому формально продавці його не обманювали – просто на кнопці з дешевими яблуками немає картинки, а тільки цифра.
– Будьте уважні і звіряйте номера товарів, – радить фахівець. – А при зважуванні дорогих продуктів обов'язково просите відняти вагу контейнера, перш ніж клеїти цінник. Щільні пластикові «відерця» вкрадуть у вас 8-10 грамів.
Булочка = шоколадний торт

Деякі хитрощі можуть застосувати і касири. Наприклад, пробити більше одиниць товару, ніж взяв покупець.
– Особливо легко пропустити таке шахрайство при покупці великої кількості однакових товарів, – продовжує Володимир Захаров. – Хто буде перераховувати всю цю дрібницю, коли потрібно складати всі по пакетам і скоріше розплачуватися? До речі, також часто обманюють покупців при доставці продуктів додому. Тому завжди уважно перераховуйте всі – від дрібних солодощів до великих коробок.
Крім цього, касири можуть додати і товар попереднього покупця. Уберегтися від цього досить просто: простежте, щоб після того, як людина, що стоїть перед вами, розплатиться, з терміналу вийшов чек.
Ще один, але, на щастя, досить рідкісний спосіб шахрайства – заміна позицій в чеку. Вручну вбиваючи номер товару, касир може замінити одну з них так, щоб, взявши булочку з повидлом, покупець заплатив за шоколадний торт. Звичайно, якщо у вас в чеку мало позицій, ніхто не буде так ризикувати, але при великих покупках можна і не помітити підміни.

Поради покупцям
– Уважно читайте написи на цінниках. Там повинні бути розбірливо вказані найменування, сорт, ціна за вагу або одиницю товару.
– Пам'ятайте, що протягом дня ціни в продуктових магазинах змінюватися не можуть. Вам зобов'язані продати товар за тією ціною, яка вказана в торговому залі.
– Перевіряйте термін придатності продуктів. Найсвіжіша зазвичай кладуть за товаром, який ось-ось зіпсується.
– Сплативши покупку, обов'язково подивіться, чи немає в чеку чогось зайвого, і чи всі ціни відповідають цінників.


                         



Коментарі