Економіка України
Подобається

Дешеві способи як перемогти спеку без кондиціонера

28/08/2016
Дешеві способи як перемогти спеку без кондиціонера

Кілька корисних порад для жителів багатоквартирних будинків

Синоптики попереджають про настання аномально спекотної погоди. 

Основні поради

Перш за все, радять знаючі люди, коли стовпчик термометра наближається до тридцятиградусну позначці, варто наглухо закрити всі вікна, щоб вуличне тепло, підкріплене не дуже приємними ароматами вихлопних газів і приправлене легким оригінальним душком розташованої неподалік сміттєвої майданчики в приміщення не проникло. «Відкривати їх днем, – говорить викладач основ теплотехніки одного з підмосковних коледжів Владислав Бондаренко, – доцільно лише в тому випадку, якщо хоча б одне з них орієнтований на північ і виходить на сильно затінений ділянку, плюс при цьому є можливість створити спрямований протяг у напрямку від нього. А якщо такої можливості немає, тоді розкриття вікон для провітрювання принесе ефект лише в період з 22-ї години вечора максимум до 9 ранку ».

У квартирі є балкон або лоджія? Потрібно постаратися їх максимально затемнити. «Наприклад, повісити по периметру балкона штори, – рекомендує дизайнер Надія Агафонова, – головне, щоб вони були не дуже щільні, інакше ця затія принесе абсолютно протилежний ефект. Найкраще для цих цілей підійдуть лляні фіранки світлих відтінків, вони менше вигорають на сонці і менше нагріваються ». Згодяться також і бамбукові рогожі або тканинні римські штори. А ось металізовані жалюзі – не найкращий варіант, оскільки швидко нагріваються і тим самим ускладнюють ситуацію ".

Якщо лоджія засклена, продовжує фахівець, варто обклеїти скла спеціальної світловідбиваючої плівкою, придбати яку нескладно в найближчому господарському магазині. «У її відсутність з цією ж метою можна використовувати і просту харчову фольгу, – уточнює Агафонова, – тільки не забудьте розташувати її на склі блискучою стороною до сонця». Прикріплювати і те, і інше дизайнер радить із зовнішнього боку вікон, інакше деяка частина акумулюється фольгою або плівкою тепла піде в приміщення.

До речі, спека, уточнюю дизайнери, непоганий привід організувати в квартирі легке прибирання. Підлогові килими, постільні пледи та інші подібні вироби з щільних і ворсистих тканин рекомендується при цьому прибрати з очей геть (оскільки вони сприяють підвищенню температури в приміщенні), а підлоги – періодично протирати вологою ганчіркою (по можливості хоча б раз на годину).

Якщо під рукою є пульверизатор – прекрасно. Співробітник однієї зі столичних клінінгових компаній Олександр Стаценко радить встановити його в режим максимально широкого розпилення і періодично зрошувати водою фіранки на вікнах, не забуваючи при цьому і про повітря в кімнатах, а для більшого ефекту можна додати в рідину чайну ложку солі або соди з двома- трьома краплями ефірного масла м'яти, лаванди або евкаліпта. «Головне, – уточнює клинер, – не переборщити з зволоженням, інакше мікроклімат в приміщенні буде сильно нагадувати тропіки, а це просто пекельне поєднання спеки і підвищеної вологості».

Якщо є вентилятор

Городянам, які мають під рукою вентилятор, пережити спеку набагато легше. Головне тільки використовувати цей прилад правильно.

«Мало просто включити його в розетку, – підкреслює Владислав Бондаренко, – треба ще вміти і направити повітряний струмінь, так би мовити, в правильне русло. Якщо цього не зробити, то замість довгоочікуваної прохолоди ви просто отримаєте в квартирі круговорот гарячого повітря ».

За словами фахівця, найпростіший, «дідівський» прийом – накинути на вентилятор змочену в холодній воді ганчірку і зволожувати її в міру висихання (якщо, звичайно, прилад оснащений обмежувальної гратами). При цьому бажано, щоб вентилятор був спрямований в підлогу під невеликим кутом. «Як відомо з шкільного курсу фізики, гаряче повітря, як і вода, завжди прагне вгору, а холодний, відповідно, залишається внизу, – пояснює Бондаренко. – Тому наше завдання – змусити холодне повітря рухатися до стелі, витісняючи вже нагрітий сонцем ».

Якщо ж на вентиляторі з яких-небудь причин обмежувальна решітка відсутня, то треба постаратися зробити так, щоб на шляху повітряного струменя було щось холодне. Наприклад, таз з кубиками льоду або заморожені в холодильнику пластикові пляшки з водою. Як варіант, вентилятор можна розмістити у ванній кімнаті, оскільки це одне з найбільш прохолодних місць в квартирі (за умови, звичайно, що полотенцесушитель відключений або котельня зупинена на профілактичний ремонт).

При бажанні можна витратити годину вільного часу, пару-трійку сотень рублів і спорудити примітивний кондиціонер своїми руками, як це зробив, наприклад, москвич Сергій Басаргін. В основі конструкції – велика пластикова ємність для води (Сергій використовував 10-літрову) і витяжною вбудовується вентилятор, яких повним-повнісінько на будь-якому будівельному ринку. У ємності обрізається горлечко (по діаметру обраного агрегату), а в середину поміщається дротова решітка. Далі, за словами Сергія, все дуже просто:

– На решітку кладемо кубики льоду. Найкраще побільше, він повільніше тане. Я, до речі, наморожують воду в звичайних одноразових стаканчиках. Зверху укладаємо вентилятор і просто включаємо в розетку. Поки тане лід, потік холодного повітря забезпечений.

Така конструкція, за свідченням Сергія, цілком здатна на одній «закладці» підтримувати більш-менш комфортну температуру в кімнаті площею 18 квадратних метрів протягом 2-3 годин. Потім «витратні матеріали», природно, доводиться міняти.

додаткові рекомендації

Також ветерани боротьби зі спекою настійно радять відключити електричні побутові прилади, так як багато хто з них по суті є джерелами тепла. Це, в першу чергу, стосується світильників з лампами розжарювання, а також стаціонарних комп'ютерів, СВЧ-печей. Само собою, пекти пироги в духовці або варити борщ на плиті також не рекомендується. До слова, тим, хто користується електричними варильними поверхнями, варто відразу після використання ставити на них каструлі з холодною водою.

Деякі знавці питання вивільняють в холодильнику місце, щоб класти туди комплекти постільної білизни. Охолоджені таким чином наволочки і простирадла (а в деяких випадках – навіть піжами) прекрасно допомагають пережити спекотні ночі.

Звичайно, в якості екстреної заходи ця рада навряд чи виявиться актуальним, але квітникарі аматори радять завести в будинку кілька кімнатних рослин. Так, в найбільш спекотних кімнатах краще поставити драцену, «грошове дерево», декоративний папороть або фікус. Крім того, що в жарку погоду вони працюють не гірше механічних зволожувачів (звичайно, за умови рясного поливу), ці рослини ще й нейтралізує шкідливі речовини, які при нагріванні можуть виділяти деякі оздоблювальні матеріали на основі пластику або вінілу.


 


                         



Коментарі