Економіка України
Подобається

Уряд відмовився монетизувати зекономлені субсидії

09/08/2016
Уряд відмовився монетизувати зекономлені субсидії

Голова Мінсоцполітики зазначив, що причиною відмови монетизації заощаджених субсидій стали завищені нормативи споживання.

Про це повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики з посиланням на голову відомства Андрія Реву.

"Цього року ми цього не зробили, тому що були завищені соціальні нормативи", – цитує Реву прес-служба. У повідомленні пояснюється, що два роки тому на опалення 1 квадратного метра за нормативами виділялося 11 кубічних метрів газу.

Потім показник знизили до 7 кубометрів. Тепер норматив становить 5,5 кубометрів. При цьому міністр зазначив, що за підрахунками споживання минулої зими воно становило в середньому 5,3 кубометра на 1 квадратний метр житла.

 "Порівняємо 11 і 5,5 кубометрів. Ми рівно в два рази знизили соціальні нормативи. Якщо б ми цього не зробили і монетизували той залишок, то 11 млрд грн, які ми дали в якості субсидії людям за спожитий газ, просто подарували людям. Тепер ми маємо вийти на середній норматив. Сьогодні поки що чіткої межі споживання житлово-комунальних послуг не видно", – цитує Реву прес-служба.

За словами віце-прем'єр-міністра Павла Розенка, Кабінет міністрів розглядає можливість монетизації суми субсидій, яка залишиться невикористаною домогосподарствами на кінець опалювального сезону. Разом з тим Розенко засумнівався в можливості повної монетизації субсидій, оскільки вона має чітке цільове спрямування – це розрахунок за газ і житлово-комунальні послуги.

Тому уряд має бути впевненим, що кошти будуть використані саме на ці цілі, а повна монетизація цього гарантувати не може.
 


                         



Коментарі