Економіка України
Подобається

Українській валюті більше не загрожує девальвація

02/08/2016
Українській валюті більше не загрожує девальвація

Гривня нарешті отримала стабільність завдяки іноземним інвестиціям. Фінансові експерти повідомляють, що українській валюті більше не загрожує девальвація, пише "Преса України".

Спеціалісти відзначили, що вже близько року в Україні не спостерігається причин для падіння курсу гривні. Вони виділяють три основні чинники, які відповідають за позитивний курс. Відповідну заяву зробив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"Перший фактор – це зовнішньоторговельний баланс. Він у нас збалансований. Другий фактор – платіжний баланс, який, крім торгівлі, враховує прямі фінансові потоки – відтік і приплив грошей. Завдяки досить масштабної фінансової підтримки, яку Україна отримує з різних джерел, у нас платіжний баланс навіть зараз плюсовою. Про це свідчить і зростання золотовалютних резервів НБУ до самого рівня – 14 мільярдів доларів ", – прокоментував економіст.

Новак зазначив, що третій фактор – це державний борг. Проте завдяки західним партнерам в 2015 році Україні вдалося отримати реструктуризацію зі списання частини держборгу, тому він не має занадто серйозний вплив на курс гривні.

Останній фактор полягає в тому, розповів економіст, що українці стали менше відпочивати за кордоном, тому розмінюють свої заощадження на гривні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українська гривня визнана найбільш недооціненою валютою в світі. Про це свідчить оновлений індекс Біг Мака. Як виявилося, найдешевше в перерахунку на долари обходиться мешканцям України в $ 1,57 (39 гривень).


                         



Коментарі