Технології
Подобається

Іванофранківець звів будинок-термос, який не потребує опалення

02/08/2016
Іванофранківець звів будинок-термос, який не потребує опалення

В Івано-Франківську звели будинок-термос, який практично не треба опалювати. У помешканні утеплили все, починаючи від фундаменту.


Зовні будинок Миколи Яциновича не відрізняється від звичайних. Втім, якщо придивитися, то товщина утеплювача, а це пінопласт, вражає. Замість звичних 10 см тут він більш, ніж вдвічі товстіший. Зразок будинку-термоса господар запозичив у Європі. Там зведення так званих «пасивних помешкань» є вимогою держави.
 

«Цей будинок охолоджуватиметься без системи опалення впродовж двох тижнів. Тобто, якщо будинок не втрачає тепло, його не потрібно опалювати», – розповів господар Микола Яцинович.


Хата не пропускає холоду ззовні, адже тут кожен міліметр утеплений. Дві зими позаду, тож економію на енергоносіях господар уже підрахував.


«Якщо у звичайному особняку потрібно на місяць платити 2-3 тисячі гривень на опалення, то тут цю суму треба розділити на сім», – каже Микола Яцинович.


У будинку-термосі утеплено абсолютно все: фундамент, підлога, стіни, відкоси, навіть вікна та двері. Комфортне проживання для його мешканців забезпечує система постійної вентиляції. Саме вентиляція і не дозволяє у герметично утепленому домі розмножуватися грибкам. І водночас є економною.


За словами фахівців, додаткових 80 тисяч гривень витрат на утеплення компенсує те, що для будинку не потрібно купувати батарей і котлів.


                         



Коментарі