Економіка України
Подобається

9 міфів про субсидії

01/08/2016
9 міфів про субсидії

Нещодавно в столиці відбувся семінар із питань енергоефективності та тарифної політики уряду. Теми, які розглядалися на семінарі, є одними з лідерів по кількості запитів серед українців. Серед них — і тема субсидій. До вашої уваги — найпопулярніші міфи про субсидії та роз’яснення стосовно них.

1. Про те, що всю суму отриманих субсидій доведеться повернути в майбутньому. а також те, що начебто оформлення субсидії в майбутньому може перешкодити продажу квартири, будинку чи оформленню спадку.

РОЗ’ЯСНЕННЯ:

Такі чутки поширюються вже 20 років. Однак немає жодного подібного випадку. Субсидія є безповоротною державною допомогою, її отримання не пов’язане і не тягне за собою
зміни форми власності житла.

2. Про те, що необхідно використовувати газ, воду та інші комунальні послуги в повному обсязі, на які призначена житлова субсидія. інакше субсидію перестануть надавати.

РОЗ’ЯСНЕННЯ:

Випалювати газ до рівня призначеної субсидії не лише безглуздо, але й невигідно. Якщо люди не використали всю норму ресурсів на сім’ю, заощаджені кошти субсидії залишаються на рахунках родини і можуть бути використані в подальші місяці в тому числі і для погашення обов’язкової частки платежу.

3. Про те, що клопоту з оформленням субсидії багато, а в реальності субсидія може  скласти мізерну суму.

РОЗ’ЯСНЕННЯ:

Потрібні лише два документи для оформлення субсидії: заява і декларація. Жодних інших документів не потрібно! А подати заявку можна і в електронному вигляді.

4. Про те, що субсидії не надаються безробітним працездатним громадянам або сім’ям, до складу яких входять такі особи.

РОЗ’ЯСНЕННЯ:

Якщо такі громадяни не мають доходів для розрахунку субсидії їм буде враховано умовний дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатної особи (з 1 травня 2016 р. – 2900 грн).

5. Про те, що субсидії не призначаються за наявності заборгованості з оплати  житлово-комунальних послуг.

РОЗ’ЯСНЕННЯ:

Цю норму було скасовано ще в 2011 році. З того часу наявність заборгованості з оплати комуналки не може
бути підставою для відмови у призначенні субсидії.

6. Про те, що за помилки при заповненні декларацій будуть штрафувати або навіть  забирати субсидії.

РОЗ’ЯСНЕННЯ:

Жодних штрафів за помилки в деклараціях не буде. Можливі санкції у випадку, коли громадяни свідомо приховали частину важливої інформації.

7. Про те, що громадяни можуть втратити субсидію, якщо будуть купувати валюту.

РОЗ’ЯСНЕННЯ:

Субсидія не призначається, якщо будь-хто з членів сім’ї протягом 12 місяців перед зверненням про призначення субсидії здійснив одноразову покупку на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень. Купівля валюти не входить в перелік вартісних покупок, здійснення яких позбавляє права на субсидію.

8. Про те, що міністерство фінансів проводить перевірку доходів одержувачів субсидій  через банківські установи.

РОЗ’ЯСНЕННЯ:

Неправдивою є інформація, що субсидій позбавлять ті сім’ї, які мають депозитні рахунки в сумі більше 50 тисяч гривень або інші доходи. Депозити і відсотки по них не враховуються як доходи і не входять в перелік критеріїв, на підставі яких може бути відмовлено
в наданні субсидії.

9. Про те, що субсидія не призначається батькам-пенсіонерам, в помешканні яких зареєстровані повнолітні діти, які проживають в іншому місці.

 РОЗ’ЯСНЕННЯ:

Рішення комісії приймається з урахуванням наявності документа, що підтверджує тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих.

За відсутності документа – на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї.


                         



Коментарі