Економіка України
Подобається

Олiгархам на радiсть

31/07/2016
Олiгархам на радiсть

Експортне мито на брухт зросте втричi Верховна Рада врахувала пропозицiї Президента й збiльшила мито на вивезення брухту чорних металiв лише на рiк. Його експорт замiсть 10 євро за тонну обiйдеться у 30 євро. Крiм того, парламент скасував реєстрацiю контрактiв на експорт брухту чорних металiв.

— Яка ситуацiя з брухтом в Українi?

— За останнi 10 рокiв ситуацiя з брухтом змiнилася, — розповiдає Валерiй Мазур, член-кореспондент НАН України.

— Ранiше Україна експортувала 5 мiльйонiв тонн брухту, а ще 5 мiльйонiв тонн залишалося в країнi для своїх потреб. Тобто загалом заготовляли 10 мiльйонiв тонн брухту. Сьогоднi Україна заготовляє половину з того, тобто приблизно 5 мiльйонiв тонн. При цьому металургiя може переробити лише 3 мiльйони тонн. Куди подiти 2 мiльйони тонн, якi залишаться?

Їх треба продавати на експорт i заробляти валюту, що потрiбна для пiдтримки курсу гривнi, для бiзнесу. Але в нас керуються iнтересами не держави, а олiгархiв. Ще за президентства Януковича експорт брухту навмисно зменшили, щоб олiгархи, якi володiють металургiйними комбiнатами, могли мати дешеву сировину. При цьому бюджет через це втрачав великi кошти. Тепер ситуацiя ще бiльше загострилась.

— Чому мито пiдвищили втричi?

— Керiвники металургiйних пiдприємств дезiнформують суспiльство, виступаючи iз заявами про дефiцит брухту. Зокрема, згiдно з даними об'єднання "Металургпром", у 2015 роцi дефiцит брухту становив 855 тисяч тонн, або 22% вiд потреби (3,92 мiльйона тонн). Однак насправдi його досить. Навiть бiльше, ми затоваренi ним, особливо у зв'язку з подiями на сходi країни, де багато технiки, що побувала пiд обстрiлами, пошкодженої iнфраструктури.

— Мито пiдвищили лише на рiк.

— Навiть пiдвищення на такий строк є порушенням з боку України мiжнародних домовленостей та зобов'язань, зокрема угоди про асоцiацiю з ЄС та угоди про вступ до Свiтової органiзацiї торгiвлi.

— Але дехто каже, що брухт нам потрiбен самим власне на випуск бронетехнiки.

— Якраз брухт не йде на виробництво вiйськової технiки. Загалом у цьому питаннi не керуються державними iнтересами. Спочатку олiгархи давали хабарi суддям у Днiпропетровську, якi своїми ухвалами заборонили експорт брухту. Це злочин проти економiки України. А тепер вони дали хабарi депутатам, i тi пролобiювали закон, яким пiдвищено мито втричi — до 30 євро за тонну.

За таких розцiнок експортувати брухт стає невигiдно. Його повезуть на вiтчизнянi металургiйнi заводи, якi купуватимуть його за пiвцiни та ще й з вiдстрочкою платежiв. Тобто експорт брухту фактично зупинили, бо якщо в 2015 роцi ми експортували 1 мiльйон 250 тисяч тонн, то тепер приблизно на мiльйон менше.

— Якi втрати держави вiд таких дiй?

— Якщо тонна брухту коштує приблизно 200 доларiв, то виходить, що втрати надходжень валюти до держави з початку цього року могли становити близько 200 мiльйонiв доларiв.
 


                         



Коментарі