Економіка України
Подобається

З бюджету на утримання політичних партій витратять 254 тисячі пенсій (Інфографіка)

29/07/2016
З бюджету на утримання політичних партій витратять 254 тисячі пенсій (Інфографіка)

Політсили можуть розраховувати на гроші держави, якщо покажуть свої витрати. За жінок-нардепів обіцяють доплату. Партії б'ються за державне фінансування.

На кону майже 450 млн грн на рік, які розподілять між шістьма щасливчиками, які виграли вибори. До речі, цих грошей вистачило б на 254544 середніх пенсії. Щоб збільшити частку фінансового пирога, політсили готові йти на хитрощі.

Наприклад, «Самопоміч» просить не забути, що вони провели в Раду дев'ять жінок і за це тепер доплачують. Яким партіям заплатять гроші У липні закон про державне фінансування партій набрав повну силу.

Але поки на додатковий бюджет можуть розраховувати тільки ті партії, які подолали 5-відсотковий бар'єр і потрапили в Раду. Це шість партій з 183, зареєстрованих Мін'юстом. А після наступних виборів фінансування будуть розподіляти між політсилами, які подолають 2-відсотковий бар'єр.

«Вони будуть отримувати близько 8 млн грн в рік. По своєму досвіду знаю: цього вистачає на роботу невеликий політсили. Будь-яка партія повинна за рахунок чого жити. Реалії такі, що вони живуть за рахунок спонсорів і олігархів, а потім відпрацьовують», — говорить нардеп і керівник партії «Народний контроль» Дмитро Добродомов.

З ним не згоден політолог Микола Спірідонов. «Для партій ці мільйони — мізер, утримувати на них політсилу не вийде — занадто великі у них запити. Тому, як і раніше, вони будуть фінансуватися олігархами через спонсорські внески, через пожертви для благодійних фондів. Краще б ці кошти пустили на фінансування ПТУ, яке сьогодні переклали на місцеві бюджети», — вважає Спиридонов.

За жінок доплатять

У розподілі грошей є нюанси. Вже в липні потрібно подати квартальні звіти. Партії звітують перед Нацагентством з питань запобігання корупції про майно, доходи та витрати, фінансові зобов'язання. Якщо у звітах знайдуть порушення або незазначені дані, то фінансування знімуть.

«Єдиний спосіб вплинути на розподіл коштів — гендерна квота. Якщо партія включила в список достатню кількість осіб обох статей, то у них є шанс підвищити фінансування», — говорить виконавчий директор «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин.

Істотно підняти суму держдопомоги може «Самопоміч». У список було включено багато жінок. Кожен третій нардеп від цієї фракції виявився жіночої статі. А за законом, за це належиться нагорода: 10% від загальної суми (44 млн грн) розподілять між партіями, які включали в список жінок.

«Тільки «Самопоміч» подбала про гендерну рівність, — розповіло джерело в партії. — Але деякі наші дівчата покинули фракцію (Ганна Гопко та Ірина Суслова), тепер у нас сім жінок з 26 членів фракції. Це менше третини, з-за цього нам погрожують зняти гроші. На всякий випадок юристи готують документи, аби відстоювати гроші».

На що вистачить виділених грошей

Політолог Вадим Карасьов називає закон прогресивної спробою упорядкувати партійні фінанси, але зовсім позбутися від партійної корупції не вийде, тому що політики тільки на рекламу витрачають в рази більше, ніж пропонує бюджет.

«Цих грошей не вистачить. Тільки щоб почати виводити партію на парламентський рівень, щомісяця потрібно від $2 млн. Найбільше грошей партії витрачають на утримання офісів і телеефіри. На запропоновані гроші можна сформувати «первинки» в базовому регіоні і займатися розвитком партії в одній області. Можливо, залишиться на організацію масових заходів, зустрічей з виборцями», — каже політтехнолог Сергій Биков.

Як вважають суму фінансування

Обсяг коштів, виділених партіям, розраховується за складною формулою: дві соті від мінімальної зарплати (встановленої на 1 січня поточного року), помножені на кількість виборців, які взяли участь у голосуванні. У січні цього року мінімальна зарплата становила 1378 грн. Множимо вихідні дані: «0,02*1378*16052228» і отримуємо 442 млн 399 тис. 403 грн.

Як розподілять ці гроші — дивіться інфографіку. Цю суму будуть виділяти не відразу, а поступово протягом року. Планується, що фінансування буде надходити чотири рази на рік: по 25% від призначеної суми на початку кожного кварталу на окремий рахунок в банку. В цьому році розподілять лише половину суми, оскільки вже півроку минуло.

1469773668_610da7e3b91f30eb689b60adca


                         



Коментарі