Економіка України
Подобається

Українські кавуни стрімко подорожчали у розпал сезону

29/07/2016
Українські кавуни стрімко подорожчали у розпал сезону

Ціни на кавуни в Україні за останні кілька днів помітно зросли.

За даними Інформаційно-аналітичного центру «Шувар», сьогодні господарства південних регіонів погоджуються відвантажувати кавун не дешевше 2,1-2,2 грн/кг. Для порівняння , ще на початку тижня ціна становила близько 1,6-1,7 грн/кг.

Хвиля підвищення ціни вже добігла й оптових ринків: сьогодні на торгівельному майданчику ОРСП «Шувар» кавуни пропонують за 3,5-3,7 грн/кг, тобто на 10-15% дорожче ніж на початку робочого тижня. На ринку «Столичний» у Києві кавуни також зросли в ціні – до 3,5-4,0 грн/кг, а на ринку «Нежданий» у Херсонській області кавуни пропонують за 2,3-2,6 грн/кг.

Експерти ринку говорять, що така ситуація не є типовою для даного сегменту. За останні кілька років ближче до початку серпня кавун здебільшого дешевшав під впливом зростання пропозиції.

«Підвищення ціни на кавун наприкінці липня пояснюється кліматичними особливостями поточного сезону, – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи. – Через холодну весну виробники вимушені були пересівати середні та пізні сорти кавунів. Відповідно термін їх дозрівання змістився у середньому на 7-10 днів, а сезон реалізації раннього кавуна вже добігає кінця. Саме через це зараз ми спостерігаємо зменшення пропозиції на ринку, що в умовах стабільного попиту дозволяє виробникам підвищувати ціну.»

На думку експерта, зростання ціни буде тимчасовим. Вже на початку серпня слід очікувати відновлення негативної динаміка цін, але середня ціна на кавун все ж таки буде вищою ніж у минулі роки, через зменшення загальної пропозиції на ринку.

«Для виробників кавунів фінансові результати минулого й позаминулого сезону виявились незадовільними через низькі ціни. Тому цього року більшість фермерів скоротили посівні площі під кавуном, а дехто взагалі відмовився його вирощувати”, – каже Тетяна Гетьман.


                         



Коментарі