Економіка України
Подобається

Ціни які б’ють на повал

11/07/2016
Ціни які б’ють на повал

Нашими магазинами і ринками взагалі краще без корвалолу не ходити, але навіть на цьому вже звичному тлі іноді зустрічаються такі цінники, що покупці біля них просто впадають в ступор.

 

І єдина можлива пристойна реакція біля прилавка – це покрутити пальцем біля скроні у бік продавця. Мовляв, ви що, вже взагалі рехнулись?

При цьому експерти одностайні: якщо ви бачите високу ціну, просто не купуйте цей продукт! Навіть у тому випадку, якщо можете собі його дозволити. Голосуючи гривнею, покупці цілком в змозі впоратися з знахабнілими продавцями і змусити їх знизити ціни.

1. Цибуля ялтинська 130 грн./кг

Це неймовірно, але в той час, як звичайний молодий лук продається за 2,99 грн./кг, улюблена багатьма ялтинська цибуля лежить у столичних супермаркетах за запаморочливою ціною 129,99 грн. за кіло! Покупці перемовляються: так дивно – її ж із самої Ялти везуть. Звідси і ціна. 

– Справді, чимало людей переконані, що ялтинську цибулю везуть з Криму, але це не так, – зазначила керівник аналітичного відділу консалтингового агентства ААА Марія Колесник. – Ялтинський цибулю успішно вирощується в Херсонській, Миколаївській областях, так що кримський фактор тут ні при чому. Як ні при чому і собівартість. Основна причина величезної цінника – це бажання продавця продати саме за такою ціною.

Постачальників зараз в торгових мережах трохи, конкуренція низька, тому продавці ставлять ціни, які їм заманеться. Чим замінити? Молодою зеленою цибулею за ті самі 2,99 грн. Зрозуміло, що ялтинську господині купують на салат, оскільки він не гірчить, але гіркота можна прибрати і з звичайного лука. Для цього достатньо на пару хвилин замочити його в гарячій воді, лимонному соку або оцтовому розчині.

Економія: у 43 рази.

2. Консервовані гриби 899 грн./0,5 л Одному богу відомо, хто візьме такий товар, нехай і від європейського виробника, але факт залишається фактом: ціна зашкалює.

Особливо приємно для продавця, що продукт цей, на відміну від овочів-фруктів не швидко псується, так що ціну можна тримати як завгодно довго.

Коментар експерта:

– Ціни на одні і ті ж продукти можуть різнитися в рази навіть в магазинах торгової мережі, і найчастіше це залежить від місця розташування конкретної торгової точки, – каже експерт з роздрібної торгівлі Андрій Куценко. – Як правило, в центрі міста продукти коштують дорожче, у спальних районах – дешевше (до речі, банку з цими "золотими" грибами була виявлена на столичному Подолі. – Авт.).

Встановлюючи захмарну ціну, продавець орієнтується на певне коло покупців. Цілком можливо, що в місяць магазин продає всього пару-трійку банок, але він не в збитку. Адже, прекрасно знаючи про купівельної спроможності своїх клієнтів і реальний попит на таку продукцію, магазин навряд чи купує більше, ніж може продати.

Головне, що потрібно розуміти: економічного обґрунтування у настільки "елітних" цін немає. Вони ніяк не пов'язані з собівартістю, ні з витратами продавця і мають величезний "запас міцності". І, до речі, інфляція на ці ціни взагалі не впливає, оскільки прибуток там вимірюється не у відсотках, а у разах.

Чим замінити?

Гриби від українського виробника, які нічим не гірше, коштують в десятки разів дешевше: пів-літрові банки з печерицями – 35-45 грн., з опеньками – 75-80 грн.

Економія: 11-25 раз.

3. Чіпси 700 грн. /кг Здається неймовірною така ціна? Проте не так уже й мало людей з легкістю викладають 70 грн. за 100-грамову упаковку, і ще більше – 35 грн. за 50-грамову.

Коментар експерта:

– Чіпси традиційно посідають перші місця у двох популярних антирейтингах, які складаються чи не щороку, – зазначила лікар-дієтолог Лариса Буткова. – Мова йде про списки найбільш шкідливих продуктів і найбільш переоцінених продуктів. Я взагалі категоричний противник снеків, але вже якщо не мислите своє життя без швидких перекусів "в пакетиках", перейдіть принаймні на горіхи і сухофрукти.

Чим замінити?

Поради дієтолога пробуємо перейти на горішки і сухофрукти. Самий бюджетний варіант – арахіс, який, строго кажучи, не ставлячись до горіхів, успішно їх замінює. А ціна – 60 грн. за кіло. Приблизно за такою ж ціною можна купити і кілограмів родзинок. Волоські горіхи, курага, чорнослив, в'ялений інжир, мигдаль, кешью – усе це багатство, зрозуміло, коштує набагато дорожче. Але все одно в рази дешевше чіпсів.

Економія: у 2-12 разів.

4. Черешня 120 грн./кг Інформація про ціни на черешню від колег надходила як зведення з фронту: 80, 100, 110, 120 грн. за кілограм! "На запитання, чому так дорого, продавець навіть не відповів – просто відвернувся", – знайомі діляться враженнями від походу по ринку.

Інформація про ціни на черешню від колег надходила як зведення з фронту: 80, 100, 110, 120 грн. за кілограм!

– Черешня на ринку присутня більше місяця і вже відходить – на ринку вже продаються, в основному, пізні сорти, – говорить Марія Колесник. – Тому зараз вона практично дійшла до тієї ж ціною, з якої стартувала на початку червня.

Чим замінити?

Зрозуміло, сезонними фруктами і ягодами. Абрикоси, сливи, персики, нектарини (30-40 грн. за кіло), малина (45-60 грн.), чорниця (30-40 грн.), чорна і червона смородина (25 грн). Якщо ж ви такий любитель черешні, що звикли саме її їсти цілий рік, то 120 грн. вас не злякають, адже взимку вона і зовсім продається по 500!

Економія: у 3-4 рази.

5. Гречка 56 грн./кг

Про гречку останнім часом не писав тільки лінивий, а ми теж до себе ледачим не відносимо. Тому згадаємо про неї ще раз. Мало того, що гречка – це єдина крупа, яка викликає настільки масовий психоз, так вона ще й є лідером по розкиду цін. У минулі вихідні мені довелося побачити фасовану гречку від різних виробників від 42 до 56 грн. за кіло.

Коментар експерта:

– В минулому році аграрії відвантажували продукцію за 9-12 грн. за кг і практично всю її продали, – розповідає генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. – Покупцями були кілька великих компаній, які фактично скупили весь урожай. Імпорт, який у нас завжди був присутній і збивав ажіотаж, з якоїсь причини припинився. І вийшла майже детективна історія, коли гречана крупа дорожчала щотижня на півтори гривні, але люди, які володіють основним урожаєм, так нічого і не зробили.

Сьогодні у нас залишився невеликий запас гречаної крупи, тому розраховувати, що до нового врожаю ціна може впасти, нелогічно. Демарш покупців також до падіння цін не приведе, оскільки зараз основними великими покупцями гречки є не окремі покупці, а лікарні, дитсадки, які беруть її практично за будь-якою ціною. Тим не менше я вважають, що ціна на гречку викреслила її зі списку соціальних товарів, і українці замінили її рисом і макаронами. Напевно, це правильно: не варто допомагати тим, хто намагається на вас заробити. Чим замінити? Можна замінити фасовану крупу на розвісну, правда, останнім часом покупці скаржаться, що вся гречка "розсипом" – це суцільний сміття. У такому разі переходите на інші крупи – рис, вівсянку, "Артек".

Крім того, зараз, коли літо в розпалі, вибір гарнірів великий як ніколи – від молодого картоплі до свіжих і тушкованих овочів. Економія: в 2-3 рази.


                         



Коментарі