Економіка України
Подобається

Скільки доведеться заплатити за юридичну освіту в провідних вузах України в 2016 році

09/07/2016
Скільки доведеться заплатити за юридичну освіту в провідних вузах України в 2016 році

Вартість юридичної освіти в Україні в середньому зросла на 16%. Найдорожчим внз залишається Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, причому в цьому році вуз став рекордсменом по зростанню вартості навчання Вступна кампанія 2016 року стартує вже в наступний понеділок, 11 липня. Подавати документи на вступ до внз абітурієнти зможуть до 28 липня.

 

У цьому році кількість вступників скоротилося на 15%. Так, загальна кількість випускників складе 252 тис. чоловік, роком раніше отримувати вищу освіту мав намір 290 осіб. У теж час, уряд прийняв, здавалося б, нелогічне рішення — збільшило кількість держзамовлення на 12,3%. Це означає, що загальна кількість абітурієнтів, які зможуть навчатися за державний рахунок, збільшиться до 272,6 тис. чоловік, у тому числі на денній формі навчання — 237,9 тис. осіб. "Якщо ми подивимося на обсяг державного замовлення для вищих навчальних закладів, то він зменшився на 6% для закладів, які курирує МОН ", — сказав міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Нагадаємо, що частина вузів знаходиться в підпорядкуванні інших міністерств, приміром, Міноборони або Моз. У Кабміні пояснюють, що основне збільшення держзамовлення відбулося за рахунок "молодших спеціалістів", тобто школярів, які прийняли рішення навчатися в ПТУ. У 2016 році держзамовлення на цю категорію склав 67,5 тис. осіб. За її словами, збільшення замовлення на молодшого фахівця в цьому році обумовлено невизначеним положенням у сфері професійно-технічної освіти.

Нагадаємо, що утримання технікумів і коледжів "звалили" на плечі місцевої влади, у багатьох не було передбачено коштів на їх фінансування.

Дорожче самого дорогого

Традиційно, юридична освіта є одним з найбільш популярних і дорогих.

Скільки коштує вивчитися на юриста у провідних внз нашої країни. Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, як і роком раніше, займає перше місце. За один рік навчання доведеться заплатити 44 тис. грн, що відразу на 9 тис. грн. більше, ніж у 2015 році. На другому місці розташувалася "Києво-Могилянська академія". Один рік навчання на юридичному факультеті обійдеться в 36 тис. грн. Трійку лідерів замикає Національна юридична академія ім. Ярослава Мудрого, яка за рік навчання "просить" 22,9 тис. грн. Роком раніше академія перебувала на четвертому місці. Рік навчання коштував 22,4 тис. грн. А ось в Академії адвокатури України вартість року навчання на юридичному факультеті знизилася до 19, 96 тис. грн. з 22,5 тис. грн 2014 року.

У топ-10 найдорожчих університетів з підготовки юристів також входять Національний торговельно-економічний університет, Київський національний економічний університет ім. Гетьмана, Національний авіаційний університет, Львівський національний університет ім. І. Франка та Київський університет права НАН (див. таблицю). Зазначимо, що провідні вузи Україні підняли ціни на юридичні спеціальності в середньому на 16%, водночас за економічним профілем внз, як правило, "заморозили" або зменшили свої ціни.

При визначенні вартості бакалаврської програми внз орієнтуються на показник інфляції. У 2015 році зростання споживчих цін в Україні прискорилося до 43,3% з 25% у 2014 році. Отже, і вузи сміливо могли піднімати вартість свого навчання практично в півтора рази.


                         



Коментарі