Економіка України
Подобається

Припинили видавати найпопулярніші “теплі” кредити

08/07/2016
Припинили видавати найпопулярніші “теплі” кредити

У держагентстві з енергоефективності та енергозбереження 6 липня скінчилися гроші на компенсацію 30% вартості енергоефективних матеріалів та обладнання.

"За напрямом "придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з 30% розміром відшкодування" вистачить для виплати компенсацій за кредитами, виданими до 5 липня цього року. У зв'язку з цим з 06.07.2016 року банки тимчасово припинили видачу "теплих" кредитів лише за цим напрямом", – йдеться у повідомленні відомства.

При цьому, як обіцяють в Держенергоефективності, усі кредити за цим напрямом, оформлені до 5 липня 2016 року, відшкододують із держбюджету.

Нині у Держенергоефективності розробили проект рішення уряду про виділення додаткових коштів на 2016 рік на відшкодування за кредитами на енергоефективні матеріали та обладнання. Проект перебуває на розгляді в Мінфіні та Мінекономрозвитку.

Зазначено також, що інші напрямки програми утеплення працюють. Зокрема, це 20% відшкодування для фізичних осіб на придбання "негазових" котлів (70% – для отримувачів субсидій); 40% відшкодування для ОСББ, ЖБК на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання (70% – для отримувачів субсидій).

Як повідомляли, на програму енергоефективності у держбюджеті на цей рік передбачено 893,8 млн грн на відшкодування за "теплими" кредитами, що втричі більші за суму 2015 року.

У Держенергоефективності також провели активну роботу із органами місцевої влади для залучення коштів місцевих бюджетів на програму утеплення. Ухвалено 172 місцеві програми співфінансування. У результаті лише за шість місяців цього року українцями залучено майже 954 млн грн на утеплення. При цьому найбільше коштів – 907 млн грн – залучено саме на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання, на яке надають відшкодування у розмірі 30% від суми залучених коштів, а для субсидіантів – 70%.

2016 року за січень-травень агентством відшкодовано за програмою 386 млн грн, з яких 368,98 млн грн компенсовано тим, хто оформив "теплі" кредити саме на енергоефективні матеріали та обладнання.


                         



Коментарі