Махінації
Подобається

Лайфхак: як цілком законно їздити на нерозмитнених авто Україною

08/07/2016
Лайфхак: як цілком законно їздити на нерозмитнених авто Україною

Будь-які транспортні засоби, які в'їжджають в Україну, мають бути розмитнені і зареєстровані протягом 10 днів з моменту перетину державного кордону. Про це свідчить ст. 95 Митного кодексу. Саме протягом цього періоду слід сплатити ввізне мито, ПДВ, акцизний податок і поставити автомобіль на облік. Але є принаймні п'ять способів, як не платити державі і при цьому цілком законно їздити по нашій країні на машині з іноземними номерами.

Ось вони:

1.Їздити кожні 5 днів за кордон.Придбати автомобіль за кордоном, але не розмитнювати його. Кожні п'ять днів перетинати кордон через одну і ту ж митницю. Або кожні 10 днів, якщо авто в'їжджає через один пункт пропуску, а виїжджає через інший. «Якщо машина зламалася, потрапила в ДТП, або водій захворів, потрібно подати на митниці заяву та відповідні довідки (з поліції, з СТО, з лікарні), які пояснять відстрочку перетину кордону», – радить Антон Гаврик, юрист юридичної фірми Місечко та Партнери. Правда, нещодавно прикордонники припинили приймати такі довідки, чим спровокували масу невдоволення і навіть мітинги жителів прикордонних областей країни.

2.Купити нерозмитнений автомобіль в Україні. Придбати нерозмитнений автомобіль в Україні. Далі порядок дій той же – кожен 5 (10) днів виїжджати за кордон і в'їжджати назад.

3.Варіант для нерезидентів. Якщо у вас є паспорт громадянина іншої держави і ви більшу частину часу живете за кордону, то гда вас можна віднести до нерезидентів. В такому випадку, нерезиденти, відповідно до ч. 1 ст. 380 Митного кодексу, можуть ввозити в Україну транспортні засоби особистого користування на строк до одного року. Обов'язкова умова при цьому – реєстрація авто в Україні у посольстві відповідної держави.

4.Співвласник Резидент України також може їздити на автомобілі нерезидента, якщо він є співвласником цієї машини і вписаний в техпаспорт, виданий за кордоном. «Для цього авто повинно бути зареєстровано за кордоном на резидента тієї країни, який виступив у ролі «власника», а українець вписаний в техпаспорт як власник. Головне, щоб після закінчення року іноземець-«власник» не забув виїхати і в'їхати на територію України. Перетинати кордон на авто може лише він», – пояснює Антон Гаврик.

5.Працівник закордонної фірми Оформити автомобіль за кордоном на українця, який офіційно є працівником іноземної фірми. Тоді він зможе користуватися транспортним засобом в Україні без обов'язкового перетину кордону 12 місяців.


                         



Коментарі