Економіка України
Подобається

Влада намагається “підім’яти” під себе нелегальний видобуток бурштину

07/07/2016
Влада намагається “підім’яти” під себе нелегальний видобуток бурштину

Затримання "бурштинових" прокурорів не знизить обсяги його видобутку. Мало того – всі затримані відбудуться легким переляком.

Це просто чергова спроба влади перерозподілити бізнес і вийти на переговори з людьми, контролюючими нелегальний видобуток бурштину.  

За словами експерта Олексія Якубіна, якщо говорити про незаконний видобуток бурштину, перш за все треба розуміти масштаби цієї колосальної проблеми, в якій брали участь тисячі людей, в тому числі і діти. Прибуток від видобутку бурштину, за оцінками ряду фахівців, становить десятки мільйонів доларів в день, все залежить від кількості помп, які використовуються в нелегальному видобутку.

Крім того, в Україні немає промислових підприємств, які займаються законним видобутком бурштину. "Нелегальний видобуток і збут українського бурштину набули розмаху міжнародного бізнесу. Його збували або в Китай, або на Близький Схід, де він користується шаленою популярністю. Вся ця система не могла існувати без прикриття з боку влади і місцевих структур, які були залучені в процес видобутку, логістики, вивезення за кордон та продажу", – зазначив О. Якубін.

Експерт зазначив, що з боку влади за останні два роки не було ніяких спроб вирішення цієї проблеми. А у тому, що саме зараз держава вирішила боротися з "бурштинової мафією", безпосередньо пов'язано зі спробою переділу сфери впливу з боку Києва – причому переділу на користь нового керівництва ГПУ.

Це зайвий раз доводить той сумний факт, що і місцева влада, і поліція були причетні до тіньових схем нелегального видобутку і реалізації бурштину. Затримання "бурштинових" прокурорів не вплине на ці процеси жодним чином – це просто спроба розподілу бізнесу і спроба вийти на переговори з людьми, що контролюють нелегальний видобуток.

"Судовий процес в контексті "бурштинових"затриманих буде залежати від результату перерозподілу впливу і, швидше всього, заарештовані відбудуться штрафами і умовними вироками. ГПУ продемонструє, що, нарешті, почалася боротьба з цією справою, яка має великий резонанс в суспільстві. Але ті, хто безпосередньо керує всим процесом, відповідальності не понесуть", – підсумував експерт.


                         



Коментарі