Економіка України
Подобається

Навіщо люди Ахметова копають під “Центренерго”

30/06/2016
Навіщо люди Ахметова копають під “Центренерго”

Депутат Верховної Ради від Опозиційного блоку Володимир Гусак не на жарт зацікавився з'ясуванням подробиць операцій з імпорту вугілля.

Як з'ясувала "ДС", в середині червня нардеп відправив запит міністру енергетики та вугільної промисловості України Ігорю Насалику, в якому запросив детальну інформацію про постачання цього палива з-за кордону за підсумками 2015 Примітно, що запит став вже п'ятим за рахунком на цю тему з початку року – в лютому, березні, квітні і травні Гусак методично бомбардував листами Міненерговугілля, вибиваючи з цього відомства дані про імпорт вугільної продукції. У нинішньому листі Гусак поскаржився Насалика на те, що його міністерство наполегливо не надає йому витребувані дані, передає Корупція.Маркет.

"Ненадання повної інформації щодо імпорту в Україну вугілля викликає деяке занепокоєння, оскільки може свідчити про навмисне приховування певних даних як Міністерством енергетики та вугільної промисловості, так і ПАТ" Центренерго ", і можливе заподіяння шкоди інтересам держави" – зазначив Гусак. Додавши для остраху, що він залишає за собою право звернутися до правоохоронних органів, якщо не отримає всю необхідну йому інформацію.

У список того, що так наполегливо хоче дізнатися нардеп, входить докладна інформація про контракти (перш за все, ціни та умови поставок), укладених "Центренерго" з рядом компаній-нерезидентів. А саме – ТОВ "Краснобродський" (Росія), Mercuria Energy Trading (Швейцарія), Arida Global (Гонконг) і Miquelon Holdings (Кіпр). Останній постачальник викликав у Гусака найбільший інтерес – депутат окремо запросив копію контракту, укладеного "Центренерго" з Miquelon Holdings, з усіма доповненнями і додатками. До цього депутат, за його даними, зумів отримати інформацію про договори "Центренерго" з рядом інших постачальників, серед яких – Steel Mont Trading (Великобританія) і "Русснефтедобича" (Росія).

Чому Володимир Гусак так зацікавився імпортом вугілля? Відповідь на це питання можна знайти, якщо вивчити біографію нардепа. До обрання депутатом він майже 12 років пропрацював в групі СКМ найбагатшого бізнесмена України Ріната Ахметова – спочатку в ЗАТ "Систем Кепітал Менеджмент" на посаді менеджера, а потім в ТОВ "Метінвест Холдинг" на посаді глави дивізіону вугілля і коксу, а згодом директора по закупівель і логістики цієї компанії.
Уже кілька років Гусака прийнято вважати штатним промисловим лобістом Ахметова в парламенті, що можна простежити за його депутатським ініціативам, левова частка яких безпосередньо стосується хворих для його колишнього роботодавця тем.

Наприклад, тільки в цьому році він запитував інформацію в Мінінфраструктури та Мінекономіки про цільове витрачання надходжень від підвищення тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом, причини встановлення пільгових тарифів транзитним вантажовідправникам залізорудної сировини, днопоглиблювальних роботах в Маріупольському морському порту і відновленні паспортних глибин в підхідному каналі до акваторії порту "Азовсталь". Таким чином, з великою часткою ймовірності можна припустити, що подробиці контрактів на поставку вугілля в Україні жваво цікавлять саме групу Рината Ахметова.

Зокрема, подібна інформація напевно не буде зайвою для вхідного в СКМ холдингу ДТЕК, який контролює більше половини видобутку вугілля в Україні. Особливо в світлі того, що ця компанія зараз активно розглядає можливості нарощування імпорту антрациту, і одночасно лобіює подальше зростання тарифів на відпуск електроенергії. Зокрема, як заявив днями комерційний директор "ДТЕК Дніпроенерго" Дмитро Маляр, компанія вже зробила запити постачальникам імпортного вугілля з ПАР і Австралії. "Ми отримали чотири пропозиції, побачили ціни на рівні від 1700 грн за тонну" – поскаржився Маляр, додавши, що нинішній розмір тарифів не покриває цю вартість. Цілком ймовірно, що за допомогою докладних даних про умови поставок вугілля в Україні конкурентами ДТЕК хоче підготувати обґрунтування для отримання вигідних собі розрахунків за формулою "Роттердам плюс доставка" (нова методика визначення оптової ринкової ціни на електроенергію, в якій враховується вартість вугілля в порту Роттердама плюс вартість його доставки в Україну). Адже витрати на логістику давно вважаються "золотим дном" для підгодованих постачальників "Центренерго", що намагаються закласти в них всі можливі статті витрат.


                         



Коментарі