Економіка України
Подобається

У найближчі два місяці гречка знову буде дорожчати

18/06/2016
У найближчі два місяці гречка знову буде дорожчати

Найходовіша крупа в українських сім'ях дорожчає кілька місяців поспіль і сьогодні вже переходить в розряд делікатесів. На харківських прилавках гречку пропонують за ціною курки. У чому причина такого зростання цін і чи варто сподіватися, що крупа подешевшає, передає Корупція. Спорт.

Практично щотижня гречка дорожчає на півтори гривні. За офіційними даними Державної служби статистики України, середня ціна на цю крупу в Україні зросла до 35,65 грн. / Кг (станом на 10 червня 2016 року). Харків'янам в роздробі пропонують гречку по 400-50 гривень за кілограм.

ЧОМУ СКОРОЧУЮТЬСЯ ПОСІВИ ГРЕЧИХИ

– Уже не один тиждень по Інтернетом гуляє версія, ніби це якийсь картельну змову постачальників крупи. Підтвердити або спростувати такі заяви може Антимонопольний комітет, який зараз розбирається в цій ситуації. Однак з упевненістю можна стверджувати, що об'єктивні підстави для подорожчання гречки є, – зазначає експерт Українського клубу аграрного бізнесу Ігор Остапчук.

Перш за все, за його словами, це – обмежена пропозиція гречки на внутрішньому ринку, яке продовжує скорочуватися.

– Скорочення посівних площ гречки і, як наслідок, її виробництва відбувається протягом декількох останніх років. Наприклад, 10 років тому збиральні площі гречки в країні були на рівні 300-400 тис. Га. Зараз – це близько 130 тис. Га. А в минулому році ми зібрали на 24% менше гречки, ніж в 2014-му. Очевидно, що до кінця сезону, а точніше: до нового врожаю, який ми будемо збирати в серпні-вересні, нам цих обсягів не вистачить, – каже Ігор Остапчук.- Виробники все менше садять цієї культури, оскільки вона не так вигідна, як інші . Гречка орієнтована виключно на внутрішній ринок, так як традиційно ця крупа споживається переважно в країнах СНД. Тоді як пшениця, кукурудза, соя, соняшник – експортні культури, затребувані на глобальному ринку, де ціна встановлюється відповідно до попиту і пропозиції в світі. Тому зараз аграрії використовують гречку в основному як попередницю перед іншими, більш рентабельними культурами – щоб дати землі відпочити і посадити щось інше. Також її вирощують як хороший медонос.

За словами експерта, є два виходи з цієї ситуації: імпорт гречки або підвищення внутрішніх цін.

Завозити дешеву ГРЕЧКУ нізвідки

Імпорт гречки в Україну, як зазначає Ігор Остапчук, здійснювався неактивно. Протягом 2015-2016 маркетингового року в Україну завезуть до 10 тис. Тонн гречки. Обсяг імпорту за липень 2015- травень 2016 склав 6,5 тис. Тонн. Причому переважна більшість крупи (90-95%) надійшло з Росії – незважаючи на війну і погіршення торгових відносин. Однак імпорт складе лише 8-10% від загального продовольчого споживання, тому значно на ситуацію не вплине.

– По суті завозити дешеву гречку нізвідки, – говорить експерт. – З Росією ситуація зрозуміла, а крупа, яка завозилася з Китаю, що не припала українцям по-смаку, оскільки проводиться вона в основному на корм худобі. До того ж, щоб завозити цю крупу, для імпортерів має бути вигода. Немає сенсу купувати дорожче за кордоном і продавати дешевше в Україні. У тому ж Китаї придбати гречку можна по 0,6-1 дол. / Кг, але ще додатково потрібно буде заплатити за доставку, 20% мита, 20% ПДВ, понести витрати на доопрацювання, фасування – і в результаті ми вийдемо на рівень нинішніх внутрішніх цін. Незважаючи на це, імпортери не надто активні в завезенні цієї культури. А в Україні гречка мало не найдешевша в порівнянні з іншими країнами – особливо з Європейським союзом або США. Там гречка вважається специфічним продуктом, який в основному споживають вихідці з колишнього Радянського Союзу. Ось і виходить, що в Україні гречки проводиться все менше, а за кордоном нам її, за великим рахунком, і взяти щось ніде.

ВЛІТКУ дешеві каші не бачені

Ось тут-то спрацьовує закон ринку: коли попит на продукцію є, а її стає все менше і менше – ціна повзе вгору. За прогнозами експерта, в найближчі два місяці гречка продовжить дорожчати.

– Гречки не вистачить до кінця сезону. Запаси, звичайно, є, але вони підходять до критичного рівня. Підвищуючи ціни, учасники ринку не дають можливості утворитися дефіциту, оскільки це стимулює зменшення споживання. Але, з іншого боку, подальше зростання цін на внутрішньому ринку може призвести до активізації імпортерів. І тоді активне надходження імпортної продукції стримає рівень цін, – говорить він. – Однак потрібно врахувати, що формування роздрібної ціни в даному випадку багато в чому залежить і від самого споживача. Купуючи дорогу крупу, він «згоден» з ціною. І якщо споживачі створюють достатній попит навіть в умовах зростання ціни – це яскравий сигнал ринку, що ціну можна піднімати далі. Тому, швидше за все, середня ціна в 38 грн. / Кг, яка існує зараз в Україні, буде підвищуватися.

Але вже в серпні-вересні, коли почнуть збирати урожай цього року, ціни повинні знизитися, обнадіяв експерт.

– На наступний рік аграрії вже засіяли на 10% більше площ, але ключову роль в забезпеченні гречкою зіграють погодні умови, які складуться протягом літа, – каже Ігор Остапчук.
 


                         



Коментарі