Економіка України
Подобається

В Україні впала інфляція: що подорожчало і подешевшало

10/05/2016
В Україні впала інфляція: що подорожчало і подешевшало

65_main

НБУ детально відзвітував про зростання цін у квітні

Споживча інфляція в Україні в річному вимірі за підсумками квітня сповільнилася до 9,8% з 20,9% за підсумками березня. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Основну частину зростання цін в квітні порівняно з березнем зумовило скасування знижки на природний газ для населення, яка діяла до 31 березня включно. Як наслідок, зростання цін по категорії "природний газ" в квітні склав 48,4%, що зумовило найбільший внесок в місячну інфляцію", – зазначили в НБУ.

Також на рівень інфляції в квітні вплинуло подорожчання алкогольних напоїв, тютюнових виробів і палива.

Зростання інфляції стримувався очікуваним зниженням цін на сирі продукти харчування (на 0,3% м/м).

"Подальше зниження цін на ці товари обумовлено, зокрема, виходом на ринок вітчизняних продавців з тепличною продукцією нового сезону, а також зниженням вартості окремих видів імпортної продукції на тлі зміцнення гривні. Крім того, в поточному році не відбулося сезонного підвищення цін на яйця напередодні свят (знизилися на 15,2% м/м) через розширення їх пропозиції в попередні місяці", – вважають в НБУ

"Помірна базова інфляція визначалася зміцненням гривні, а також слабким споживчим попитом. Зокрема, знизилися темпи зростання цін на імпортовані товари, що входять до базовий індекс споживчих цін, в тому числі на побутову техніку, фармацевтичну продукцію, аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для обробки інформації. Також очікувано сповільнилося зростання цін на одяг і взуття (до 1,7% м/м)", – резюмували в НБУ.


                         



Коментарі