Економіка України
Подобається

15 шокуючих фактів про газ, або чому знову виросли тарифи

10/05/2016
15 шокуючих фактів про газ, або чому знову виросли тарифи

72391

Низькі тарифи вигідні політикам, які хочуть отримати твій голос і не платити за опалення своїх палаців – щорічно держава дотує їх величезні будинки в середньому на 180 тисяч гривень.

До того ж з низькими тарифами Україна не може видобувати власний газ.



Насправді, дешевого газу ніколи не було, ти все одно платиш за нього високу ціну податками, якими держава розплачується за російський кредит, і зниженням твоїх доходів внаслідок знецінення гривні.



Кожному було б довподоби щоб вечеря в ресторані коштував 20 гривень. Ось і політики обіцяють зменшити тарифи на газ. Але чомусь в ресторан треба ходити з 200 гривнями в кишені. Тоді як можна продавати по 500 гривень газ, кубометр якого коштує близько 5000 гривень?

А тепер декілька цікавих фактів про використання газу.



1. Україна споживає газ на рівні розвинених промислових країн

Україна спалює так багато газу, ніби на верфях Миколаєва будують Містралю, а з Одеси їздить підводний поїзд прямо в Лондон. У 2014 році Україна споживала газу більше, ніж Франція!

2. І це при тому, що Українабідна країна

Наш добробут не йде ні в яке порівняння з країнами, які споживають приблизно стільки ж газу, як Україна. Продовжуючи порівняння з Францією: середньостатистичний француз в 14 разів багатший за пересічного українця.

3. Більшість газу в Україні споживає населення

Населення використовує газ, в основному, для приготування їжі на газових плитах) і для обігріву приміщення (в газових котлах приватних будинків). Також на потреби населення йде газ, яким нагрівають воду, яка потрапляє в батареї опалення. Тобто для потреб населення використовується не тільки газ, який у звітах позначений як «газ для населення», а й більша частина газу для теплокомуненерго, і газ для бюджетних організацій (школи, садочки, лікарні).



Загальна населення споживає 24 млрд кубометрів газу в рік, а промисловість лише 14,8 млрд кубометрів. Ще 3,6 млрд кубометрів — це виробничо-технологічні втрати, які неминуче відбуваються під час транспортування газу по трубопроводах.

4. Але ми його витрачаємо дуже неефективно

Українасвітовий лідер за розбазарювання енергіїефективність її використання в Україні набагато менше, ніж в інших країнах. Ефективність показує така цифра, як енергоємність, тобто витрачання енергії на одиницю продукції. Енергоємність в Україні набагато вище, ніж в інших країнах, які споживають приблизно стільки ж газу.

Виходить, країна не просто споживає багато газу, а пече блакитне паливо бездумно, марнотратно і зовсім не рахуючи витрат.

5. Ще недавно більшість газу ми купували у Росії, а теперу ЄС



До недавнього часу майже весь газ нам постачала Росія. Але нарешті політики зрозуміли, що потрібно щось змінюватиненормально, коли в такій чутливій сфері над тобою фактично встановили монопольний контроль. Хоч якась реформа нарешті вдаласяУкраїна зуміла знайти нових постачальників і зменшити залежність від РФ.

6. Ціна російського газу була завищеноюінші країни платили Росії менше



Тому в України постійно не вистачало грошей, тому ми змушені були брати кредити, які Україна ще довго буде виплачуватив тому числі і кредиторам з Росії.

Зараз ситуація покращується: завдяки поставкам газу з Європи, Україна добилися від Росії зниження цінитепер ми не так сильно залежимо від країниагресора, і тому Газпром йде на поступки. Ми «дотиснули» Росію в газовому питанні.

7. Країни ЄС постачають газ Україні дешевше, ніж Росія

8. Українці платять за газ, а борги утворюються тому, що не платять олігархи

Українці зазвичай справно платять за комуналку, електрику, воду і газми платимо навіть за ті послуги, які нам не надають, наприклад, за холодну воду замість гарячої, за невивезене сміття. Причому з 2014 року твої гроші перераховуються відразу на рахунок Нафтогазу. Але звідки тоді беруться борги? Не платить бізнесось список найбільших боржників минулого року. Це великі промислові компанії, які теж належать олігархам.

9. Неринкова ціна на газпричина постійних боргів та відсутності інвестицій

Занижена ціна розбещує споживачівми думаємо, що дешевий газ, значить його можна не економити. А чим більше газу Україна витрачає, тим сильніше залежить від імпортного газу.

10. Вже є перші змінидля промисловості діють ринкові ціни

Нафтогаз України почав підвищувати ціну на газ для підприємств з 2014 року. А для населення ціни підвищуються поступово. Тобто той тариф, який є у платіжці, ще не остаточний, не ринковий. Газ (або тепло) коштуватиме ще більше.

11. Політики, які лають нинішній уряд за підвищення тарифів, теж збиралися їх підвищити

Щоб отримати кредити від МВФ, політики підвищували тарифи, кредити брали тому, що у країни не вистачало грошей на те, щоб розрахуватися за куплений у Росії газ.

12. Тарифи підвищуються ще й тому, що ми купуємо газ бо власного нам не вистачаєа іноземний газ дорожче українського

Україна видобуває лише 20,5 млрд кубометрів газу, а використовує 42,6 млрд кубометрів.

13. Україна зменшує кількість видобутку газу

Справа в тому, що видобуток газу вимагає постійних інвестицій, а зза низьких тарифів у держави просто не було для цього грошей.

14. Чим менше тарифи, тим менше податків сплачує Нафтогаз. А це найбільший платник податків країни

Саме Нафтогаз платить більше за всіх ПДВа за рахунок ПДВ фінансуються дитсадки, школи, лікарні. Якщо не податки Нафтогазу, то наші гореполітики будуть фінансувати все це за рахунок пенсій, як Росія фінансує війну проти України.

15. Що змінилося б, якби тарифи були ринковими?



Бюджет отримав би більше грошей у вигляді ренти і податків, які можна було б інвестувати у видобуток газузбільшити видобуток можна було б протягом 2-3 років з початку інвестицій. Відповідно, зменшилася б необхідність в закупівлі газу у інших країн, а у постачальників зменшиться попит на іноземну валюту, тобто зменшиться тиск на гривню.

 



 


                         



Коментарі