Махінації
Подобається

Популярні “лохотрони” при влаштуванні на роботу

26/03/2016
Популярні “лохотрони” при влаштуванні на роботу

У популярних журналах можна зустріти масу порад, як успішно пройти співбесіди при прийомі на роботу, як виглядати, у що одягнутися і що говорити. Але ж інтерв'ю з роботодавцем допомагає скласти враження не тільки про вас, але і про нього! І якщо ви проігнорували «сигнал небезпеки», то потім доведеться розплачуватися своїми нервами і здоров'ям.

 

zhinki

 

1. Популярний «лохотрон» при влаштуванні на роботу – це коли з вас вимагають гроші за навчання, будь-які довідки і т.д.
Як правило, реальної роботи ви в такому разі не побачите. Тому при найменшому натяку на спроби взяти з вас гроші сміливо посилайте таких «роботодавців» на всі чотири сторони.

 

2. Вам пропонують купити акції фірми або вкласти гроші в товар, який фірма виробляє або продає.

Це не обов'язково «лохотрон», але, перш ніж вкладати свої кошти, ви повинні дуже добре подумати. Якщо у вас немає «бізнес-жилки», то не факт, що вкладені фінанси окупляться. Можливо, така система підійде комусь іншому, але не вам.

 

3. На вас намагаються покласти матеріальну відповідальність.

Це поширено, якщо людина влаштовується на роботу головним бухгалтером, завскладом або на керівну посаду.

Деякі фірми практикують таке «кидалово»: змушують підписати папір про матеріальну відповідальність, а потім підставляють працівника, влаштувавши йому нібито «недостачу», і той змушений, щоб розплатитися, віддати роботодавцям все своє майно або виплачувати борги з зарплати.
Тому, перш ніж підписувати подібний документ, гарненько подумайте, особливо якщо ви не сильні в питаннях фінансів. Може бути, краще відмовитися від сумнівної «посади»?

 

4. Роботодавець говорить, що компанія зараз переживає важкі часи, і не могли б ви поки попрацювати за низьку зарплату, а якщо ситуація покращиться, то вам підвищать оклад. Або упирає на те, щоб ви працювали «за ідею», а не за гроші.

Не спокушайтеся! Зарплату вам можуть так ніколи і не підвищити, зате вичавлять з вас все що можуть! Якщо вам натякають, що спочатку доведеться працювати майже безкоштовно, зате потім … словом, тут же повертайтеся і йдіть!

 

5. На посади, яку вам пропонують, за короткий період змінилося кілька людей.

Якщо це так, напевно існує вагома причина, чому співробітники звільняються, або їх звільняють. Добре б розшукати когось із ваших попередників і поговорити з ним, тоді багато що ясно.

 

6. Роботодавець веде себе неадекватно.

Мова йде не про поширену зараз стресову співбесіду, а зовсім про інші речі. Припустимо, ви прийшли на співбесіду, а роботодавець говорить з вами про що завгодно, тільки не по справі, наполегливо відмовляється обговорювати професійні питання, коло ваших майбутніх обов'язків, зарплату, графік роботи. Бувають випадки, коли роботодавець під час співбесіди знаходиться в нетверезому стані, або справляє враження психічно хворого, а обстановка в офісі далека від робочої. Від таких людей можна очікувати чого завгодно. Тому, якщо ви, звичайно, не любитель екстриму, терміново біжіть звідти!

 

7. Сексуальні домагання.

Якщо роботодавець під час співбесіди дозволяє собі «вільності» – щипає вас за коліно і т.д., а то і прямо натякає на секс, тисячу разів подумайте – а чи треба вам це? Ні? Тоді не варто заради грошей терпіти некомфортну для себе ситуацію.

 

8. Регламент.

Крім того, в кожній конторі свої «таргани». Навіть цілком солідні організації можуть вводити для своїх співробітників жорсткі правила – дрес-код, строго регламентований робочий день (кожен раз, відлучаючись з робочого місця, необхідно відзначатися або писати пояснювальну). У контракті можуть бути, наприклад, пункти щодо того, що в разі вагітності ви автоматично підлягаєте звільненню, і т.д.

Всі люди різні. Одні нормально сприймають, коли їх «будують», інші ненавидять «ходити по струнці». Тому, якщо порядки на фірмі вас напружують, краще пошукати інше місце – може бути, з не такою високою зарплатою, але зате з більш ліберальними умовами.

 

У будь-якому випадку, перед тим, як влаштовуватися кудись на роботу, постарайтеся зібрати якомога більше інформації про цю компанію і про людей, які її очолюють. Тоді ви зможете заощадити свій час і нерви і вберегти себе від неприємних ситуацій.


                         



Коментарі