Економіка світу
Подобається

Росія скорочує експорт нафти

24/03/2016
Росія скорочує експорт нафти

Росстат зафіксував зниження експорту нафти в січні на 3,4% до грудня і на 2,3% до січня 2015 року. При цьому, видобуток нафти в січні 2016 року зріс на 1,4% до грудня 2015 року та на 1,2% за рік.

 

"Говорити про те, що експорт нафти падає, можна буде не раніше, ніж до кінця року, поки ж показники можуть варіюватися від місяця до місяця", – вважає головний аналітик "РусЕнерджі" Михайло Крутіхін.

 

cvbfh

 

Як причини зниження січневого експорту він назвав відносно м'яку зиму в Європі і скромні темпи зростання економіки регіону.

 

У минулому спостерігалися і значно сильніші коливання цього показника, що перевищували 10% за рік, нагадав менеджер Московського нафтогазового центру EY Дмитро Дзюба.

 

На поставку в Азію у Росії є контракти на значний обсяг нафти. Європа поступово збільшує частку альтернативних джерел енергії, але швидко знизити залежність від нафти з РФ вона навряд чи зможе, вважають експерти.

 

"Транснефть" очікує зниження експорту нафти в далеке зарубіжжя на 6,5% вже в цьому році. Про плани зниження продажів також заявляли "Башнефть" і ЛУКОЙЛ.

 

У довгостроковій перспективі на обсяг експорту нафти буде впливати очікуване зниження видобутку. Його пов'язують з тим, що в період низьких цін на нафту інвестиції в нові проекти зараз фактично заморожені, а більшість із старих родовищ близькі до виснаження.

 

Зниження доходів від експорту, в свою чергу, негативно позначається на поповненні бюджету Росії. За даними Мінфіну країни, в лютому в казну надійшло 746 мільярдів рублів, що на 32% менше, ніж в січні, і на 21% менше, ніж роком раніше. Доходи від нафтогазового експорту рік тому складали 52,4%, а зараз менше 44%. Звичайно, це пов'язано не стільки зі зменшенням обсягів експорту, скільки з здешевленням "чорного золота" на світових ринках. У січні нафта коштувала більш ніж на 30% дешевше, ніж в грудні.


                         



Коментарі