Технології
Подобається

Visa розповіла про нові сервіси для інтернет-торгівлі

10/03/2016
Visa розповіла про нові сервіси для інтернет-торгівлі

16_main_ukr

У лютому міжнародний гігант в області електронних платежів Visa оголосив про запуск відразу двох продуктів – Visa Commerce Network і Visa Developer.

Обидві новації передбачають надання сервісу користувачам платіжної системи.

Visa Commerce – новий сервіс для продавців, які можуть реалізовувати товари клієнтам за допомогою безлічі інтерфейсів прикладного програмування (API комерції). Продукт працює шляхом підключення угоди між двома торговцями. Це платформи торговців, де вони можуть співпрацювати і надавати своїм клієнтам додаткові послуги, або пропонувати бонуси. Серед користувачів додатку – відомий сервіс замовлення таксі Uber, який анонсував свій прихід і в Україні.

Директор департаменту платіжних інновації Visa в країнах СНД і Південно-Східної Європи Андрій Щербина, розповів НВ про те, які конкретно можливості відкривають обидва продукти.

– Коли Visa Commerce Network, як новація, буде працювати в Україні?

– Більшість продуктів Visa розробляються, як глобальні пропозиції з доступністю в абсолютно всіх країнах, в яких працює Visa. Це більше 200 країн і ринків у світі. Тому ми очікуємо і плануємо висновок цього продукту, в тому числі на наш ринок. Але поки про терміни ми говорити не можемо, так як вони ще не визначені.

– Давайте поговоримо про сервіси, які запустила Visa і для України. Що власне ви пропонуєте?

– Ми розробили пакет цифрових рішень, які дозволяють забезпечувати можливість покупок як в режимі face to face, тобто фізичного здійснення покупки в звичайних магазинах, ресторанах швидкого харчування, так і у віддаленому режимі, коли клієнт сидячи в кріслі здійснює покупку в середовищі інтернет і мобільного комерції.

На поточний момент Україна також входить в план по реалізації такого сервісу. Токінізація в Україні планується до запуску в 2016 році. І перші емітенти в Україні вже в найближчі місяці зможуть запропонувати своїм клієнтам також активувати їх мобільні пристрої на базі операційної системи Android для безконтактних мобільних платежів.


Андрій Щербина ділиться з НВ планами на найближче майбутнє. Фото: архів Visa

Андрій Щербина ділиться планами на найближче майбутнє. 

 

– Що таке Visa Developer?

– Це революційний компонент, який Visa додала в пакет своїх цифрових рішень. Його запуск є історичною віхою в історії розвитку Visa, тому що протягом декількох десятків років найбільша платіжна мережа VisaNet [комп'ютерна та телекомунікаційна мережа, що з'єднує майже 20 тис. членів асоціації Visa в усьому світі] була закрита для використання будь-якими зовнішніми організаціями. Підключення до неї допускалося тільки з боку банків, як прямих учасників платіжної системи, і тих фінінститутів, які мають можливість обробляти свої платіжні транзакції.

Але останнім часом, у зв'язку з розвитком IT-технологій, в зв'язку з відкриттям систем іншими великими технологічними гігантами, як Google, Facebook, Netflix, Amazon, Apple та іншими, ми також не залишаємося осторонь і перетворюємо свою мережу на відкриту платформу.

Що ми зробили, це перетворили закриту платіжну глобальну мережу VisaNet на відкриту платформу зі стандартизованим доступом через відповідний портал Visa Developer. Надали в рамках цього порталу також можливості по тестуванню розроблених продуктів, що використовують наш API. А також надали там вичерпну інформацію для розробників у вигляді документації, у вигляді опису наших сервісів, і у вигляді вже готових SDK (software development kit), який дозволяє спростити створення нового цифрового продукту. Вже зараз будь-яка людина і будь-яка компанія може почати використовувати наш API для того, щоб розробляти нові продукти і сервіси, і пропонувати їх разом з банками кінцевим користувачам. Будь-то клієнти-держателі карт, будь-то торгові точки, що працюють в режимі інтернет, мобільної комерції або в режимі фізичної продажу товарів і послуг.

– Тобто ваш сервіс призначений не для кінцевого користувача, а для фінустанов, IT-компаній?

– Платформа передбачена для тих компаній, які хочуть створити або вже працюють в сфері реалізації цифрових послуг і цифрових продуктів для кінцевих споживачів, щоб зробити для них процедуру купівлі, або переказу грошей, або отримання інформації в простий, зручний і відповідний цифровий спосіб спілкування клієнта зі своїми мобільними пристроями.

Вже зараз доступні декілька інтерфейсів взаємодії з VisaNet. Ми всі знаємо, наприклад, що при проведенні покупки на зарубіжному сайті виникає конвертація суми, яку сплачує клієнт, в валюту рахунку, в якій відкрита картка цього клієнта. Використовуючи наш API можна в режимі реального часу надати клієнту інформацію про те, яка сума у нього буде списана з рахунку. Це один зі способів застосування.

Друга можливість, наприклад, для торгової точки, яка здійснює продаж в мережі інтернет, дізнатися досить докладну інформацію про карту, якою хоче скористатися клієнт для проведення платежу. А саме, в якій країні вона була випущена, яким банком вона була випущена, в якій розрахунковій валюті ця карта працює і т.д. Така додаткова інформація допомагає тій організації, яка надає можливість покупки кінцевому споживачеві, отримати більше інформації про карту і, відповідно, більш повноцінно підготувати транзакцію покупки до її завершення. І виключити можливі відмови по цій картці, ризик відсутності оплати товарів і послуг.

– В Україні вже використовується платформа банками і їхніми партнерами?

– На поточний момент ми бачимо дуже великий інтерес до платформи Visa Developer, як в Україні, так і у всіх країнах, де ми працюємо, це 17 ринків. Тобто, так, в Україні цей інтерес вже не просто теоретичний, а реальний. Банки вже почали використовувати для розробки сервісів наші API.

У нас вже було кілька зустрічей і конференс-дзвінків з різними банками, IT-компаніями, платіжними сервіс-провайдерами в Україні. Ми знаємо від них, особливо від тих банків, які вже встигли зареєструватися на порталі, що наша платформа є прикладом, як подібного роду системи можуть бути представлені на ринку. І банки вже із задоволенням, зареєструвавшись, користуються нашими сервісами і продуктами, щоб створювати свої власні сервіси.

– І скільки банків зареєстровано?

– Так як відкрита реєстрація абсолютно для будь-якого банку, то ми не знаємо, скільки зараз банків. Ми знаємо тих, з якими ми спілкувалися, але навіть зараз, поки розмовляю з вами, реєструються десятки компаній і банків по всьому світу, включаючи Україну. Але точну кількість ми не ведемо, тому що це навіть не актуально. Ця платформа відкрита для всіх, і без нашого спеціального відома банки можуть там працювати, створювати свої продукції.

– Яке програмне забезпечення найбільше цікавить банкірів?

– Найбільшим інтересом зараз користуються наші ресурси, що дозволяють здійснювати перекази грошей між рахунками Visa. Другий за популярністю – це інформаційні ресурси, які дозволяють отримати інформацію про курси валют, про карткові рахунки. Третій – геолокаційний сервіс, який дозволяє локалізувати клієнта. Тобто дізнатися, де він знаходиться і порівнювати цю інформацію з тим, де в даний момент проводиться транзакція по його карті, щоб уникнути ризиків, пов'язаних з крадіжками, втратами, або якщо карта скомпрометована.

– Раніше банки же теж працювали в цьому напрямку, просто на своїх локальних майданчиках?

– Так. Саме в цьому і полягає різниця, що раніше банки самостійно все робили. І ми повинні визнати, що банк є класичною і не завжди активною організацією, з точки зору швидкості розробки, з точки зору інноваційності тих продуктів, які вони можуть самостійно створити і вивести на ринок. Тепер банк може і не бути первинним ініціатором розробки якогось продукту, а стартап може скористатися набором наших API, які можна комбінувати з API інших технологічних платформ, і Google, і Facebook, і Apple. Створити абсолютно новий цікавий для кінцевого користувача продукт, прийти в банк з вже готовим рішенням, яке потрібно буде тільки підключити. Тобто ми змінили логіку розробки та впровадження продукту.

– Хто ці компанії, які можуть проходити в банк і пропонувати такі розробки?

– Це найрізноманітніші компанії, які володіють достатнім досвідом в сфері розробки програмного забезпечення та досвідом в роботі з цифровими інтерфейсами. Це можуть бути різні технологічні стартапи. Це можуть бути фінтехкомпаніі. Це можуть бути навіть існуючі партнери банків, які надають їм послуги з розробки інернет-банкінгів, мобільних банкінгів, операційних систем банку.

Це можуть бути і самі банки. Вони можуть винести процес розробки продукту за межі своєї існуючої інфраструктури, розробити продукт, а потім його інтегрувати в свій існуючий продуктовий ряд. Навіть технологічні гіганти, які вже мають свої платформами, можуть розробляти новий сервіс, використовуючи як свої продукти, так і наші, і робити щось нове.

– Якщо порівнювати інвестиції в ці розробки, скільки банки можуть заощадити, не розробляючи їх самостійно, а користуючись вашою платформою?

– Таку цифру в уніфікованому вигляді назвати важко, тому що різні банки мають різні бюджети і різні продукти за вартістю. Один з основоположних пунктів – можливості практично безмежні. На поточний момент нами викладено лише 11 API, а вже в цьому році ми плануємо розширитися до декількох десятків сервісів і продуктів, які будуть доступні через нашу платформу. У комплексі з тим, що у банків значно зменшується час виведення своїх продуктів на ринок, вони можуть швидше відповідати на потреби клієнтів, і ціна тут відходить вже на другий план.

– А скільки Visa вклала в розробку цієї платформи?

– Я не готовий підписуватися під конкретним бюджетом, який був у цей інвестований, але однозначно відкриття цієї платформи – це результат кількох років роботи сотень, а, може, і тисяч програмістів, дизайнерів, архітекторів системи. В тому числі, ми в першу чергу приділяємо увагу безпеці. Не дивлячись на те, що ми платформу свою відкрили, вона залишається безпечною від проникнення, від можливостей несанкціонованого або шахрайського використання даних. Тому це великі інвестиції і тимчасові, і фінансові.

 


                         



Коментарі