Економіка України
Подобається

Геть колекторів: українським банкам заборонили продавати борги позичальників

19/02/2016
Геть колекторів: українським банкам заборонили продавати борги позичальників

Вищий адміністративний суд України 16 лютого підтвердив неправомірність продажу банками кредитних портфелів фізичних осіб факторинговим компаніям.
gs


У розпорядженні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, (Нацкомфінпослуг) № 231/2009 до послуг факторингу відноситься покупка права вимоги лише до боржників-підприємств. Після цього відомство виявило порушення в роботі низки фінансових компаній, які купували борги фізосіб. Тому ще в 2013 році Нацкомфінпослуг пояснила, що висновок небанківською фінансовою установою (фактором) договору факторингу, яким передбачено набуття відступленого права вимоги до боржника-фізособи, порушує вимоги підпункту 2 пункту 1 розпорядження №231. Адже до фінансової послуги факторингу відносяться фінансування клієнтів, покупка переданого права грошової вимоги і отримання плати за користування грошима, здійснені виключно з суб'єктами господарювання.
Судовий розгляд з цього питання ведеться з 2011 року. Київський апеляційний адміністративний суд у 2013 році задовольнив вимогу компанії "Кредит Колекшн Груп", яка просила визнати незаконним розпорядження №231. Тоді суд послався на Цивільний кодекс України.

Однак 16 лютого ВАСУ скасував рішення суду апеляційної інстанції. Це означає, що продаж боргів фізосіб є незаконним. Всі угоди можна відіграти назад і повернути продані кредитні договори початковим кредиторам. Для позичальників це добре, тому що набагато простіше домовлятися про погашення кредиту з банком, ніж із колектором.


                         



Коментарі