Економіка світу
Подобається

Заборона на транзит по території України дуже боляче вдарить по Росії – експерт

15/02/2016
Заборона на транзит по території України дуже боляче вдарить по Росії – експерт

Поки діє заборона Російської Федерації на транзит українських вантажівок через територію РФ, Україна має повне право на дзеркальні дії. Це може призвести до подорожчання деяких товарів в Росії і навіть до дефіциту.
Про це розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак.
"В української влади є чітке і зрозуміле обгрунтування для заборони руху по нашій території російських вантажівок: аналогічне обмеження свого часу ввела Росія відносно українського транспорту. І тут не має значення, як саме сформульована заборона: чи то йдеться про транзит в Казахстан, то чи по території РФ. Я б порадив нашому Кабміну взяти текст російської заборони на українські вантажоперевезення і, перевівши його на українську мову, застосувати до російських перевізник", – зазначив експерт.

674348

Втрати Росії за відповідних дій будуть досить істотними.
"Це серйозний удар по логістиці для російських компаній, що працюють в західному напрямку. Заборона українського транзиту значно здорожчує вартість доставки товару, а також створює штучний дефіцит щодо багатьох товарних груп", – пояснив Новак.
Додатковою перешкодою для Москви, як вважає експерт, стане неможливість швидко і безболісно замінити український шлях доставки на альтернативний.
"Сьогодні для росіян закрита Польща, а з огляду на проблеми з Туреччиною, які Росія створила сама собі, РФ може бути взагалі заблокована в західному напрямку. Для доставки товарів в цю країну залишиться тільки морський та авіаційний шлях. З огляду на те, що саме Україна більше інших країн страждає від дій Москви, то відповідь української влади може бути і більш жорсткою", – заявив голова Комітету економістів.
15 лютого Кабінет міністрів України призупинив транзитне переміщення вантажного транспорту з Росії по українській території. 


                         



Коментарі