Економіка України
Подобається

Відеостеження і узаконенна робота вдома: Топ-8 новел проекту Трудового кодексу

23/12/2015
Відеостеження і узаконенна робота вдома: Топ-8 новел проекту Трудового кодексу

40501-1u

Український парламент має намір прийняти новий Трудовий кодекс, за яким країна, можливо, заживе вже в січні 2016.
Документ вдалося проголосувати лише в першому читанні, що вже є істотним проривом, оскільки навіть цього не вдавалася зробити депутатам протягом останніх 15 років.
Так, 5 листопада 2015 року Верховна рада прийняла в першому читанні проект Трудового кодексу.
Перед парламентаріями стояла головна задача – забезпечити перехід з соціалістично-радянського трудового законодавства на сучасне європейське.
Норми проекту кодексу спрямовані на адаптацію трудового законодавства України до Європейської соціальної хартії та іншим міжнародно-правовим актам: Загальної декларації прав людини, Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права, конвенцій і рекомендацій Міжнародної організації праці.
В цілому ж проект Трудового кодексу все ще потребує доопрацювань, які викличуть чимало дискусій.
Що припускають нові трудові правила? Ми склали рейтинг основних новел проекту кодексу.
1. Трудовий договір тепер для всіх
При прийомі на роботу обов'язковим стане укладення письмового трудового договору між роботодавцем і працівником. Зараз прийом на роботу відбувається за згодою обох сторін.
У проекті Трудового кодексу значно розширені можливості договірного регулювання трудових відносин безпосередньо між роботодавцем і працівником – стосовно оплати праці, робочого часу, часу відпочинку, встановлення умов праці.
Як наслідок – повноваження профспілок у даній сфері значно скорочуються.
2. недотеп, балакучих і хворих – звільнять
У проекті Трудового кодексу звужено перелік випадків, коли звільнення працівника можливо за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації.
Стаття 111 проекту передбачає лише три таких випадки.
Перший – трудовий договір може бути розірваний у зв'язку зі скороченням за наявності умов економічного, технологічного, структурного, організаційного характеру (ліквідація, злиття, поділ, перетворення, перепрофілювання, зміни в організації виробництва і праці, скорочення чисельності або штату працівників).
Другий – невідповідність займаній посаді внаслідок стану здоров'я працівника, що підтверджено медичним висновком.
І третій випадок – невідповідність займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації працівника, що підтверджується результатами атестації, іншими доказами.
3. На скороченому робочому дні не зекономити
Новий Трудовий кодекс встановлює, що тривалість робочого часу в Україні становить 40 годин на тиждень, а для працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці, – не більше 36 годин на тиждень.
При письмовій згоді співробітника кількість робочих годин може бути збільшена до 44 годин на тиждень.
При цьому за роботу в умовах ненормованого робочого часу працівникам надається щорічна додаткова трудова відпустка чи встановлюється підвищений розмір оплати праці.
Роботодавець може встановити і меншу ніж 40 годин на тиждень норму робочого часу. Однак зменшення тривалості тижневої норми робочого часу не тягне за собою якесь скорочення розміру оплати праці.
4. Роботу на дому узаконять
Вперше в історії України в проекті Трудового кодексу вводиться поняття гнучкого графіка і можливості роботи на дому.
Іншими словами, відпрацьований час буде фіксуватися, але основним критерієм при таких умовах стане якісне виконання роботи в строк.
5. За працівниками доглянуть відеокамери
Норми нового Трудового кодексу дозволяють роботодавцю стежити за співробітниками за допомогою відеокамер.
При цьому працівники повинні бути попереджені про це, а камери забороняється встановлювати в приміщеннях, де відеоспостереження може принизити гідність людини.
6. Роботодавців зобов'яжуть платити чоловікам і жінкам однаково
Вперше в Кодексі законів про працю пропонується прописати, що для чоловіка і жінки з рівним досвідом роботи і аналогічними обов'язками передбачений однаковий розмір зарплати.
7. Ніяких випробувальних термінів для вагітних
Законодавець захистив права вагітних українок. У проекті Трудового кодексу написано, що вагітні жінки не проходитимуть випробувальний термін при прийомі на роботу.
8. Службову таємницю захистить закон
Також, у новому Трудовому кодексі передбачено нову підставу для звільнення – розголошення службової таємниці або іншої інформації з обмеженим доступом, а також у разі грубого порушення правил техніки безпеки.


                         



Коментарі