Економіка України
Подобається

У наступному році суттєво подорожчають харчі, – експерт

05/11/2015
У наступному році суттєво подорожчають харчі, – експерт

прод

Експерт аграрних ринків асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Ігор Остапчук вважає, що в наступному році варто очікувати істотного подорожчання продуктового кошика

"2015 рік видався ще більш-менш вдалим для аграрної галузі, тому і не відбулося суттєвого подорожчання продуктів харчування. Наступний рік, боюсь, може вийти не настільки вдалим для аграрної галузі, що потягне за собою і суттєве подорожчання продуктів", – вважає експерт.

На його думку, підвищення цін на продукти можуть спровокувати кілька факторів.

"У цьому році аграрні виробники суттєво економили на технологічному процесі, на внесенні добрив. До того ж доклалися погодні умови, які завадили засіву озимих культур. Через недосів наступного року ми можемо втратити 10 млн тонн урожаю зерна та отримати 60 млрд гривень збитку", – зазначив Остапчук.

Крім того, за словами експерта, досі неврегульоване питання з податковою реформою та правилами оренди землі, що мають вступити в силу з 1 січня наступного року.

"Питання оренди неврегульоване і в наступному ракурсі. Орендна ставка визначається згідно поточного рівня інфляції. До кінця року він може досягнути 50%, відповідно, і ставка оренди може збільшитись на 50 %", – зазначив він.

Крім того, Остапчук також звертає увагу на тенденцію до щорічного скорочення посівних площ під круп'яні агрокультури та обсягів виробництва крупів, а також – до скорочення поголів'я великої рогатої худоби.

"Відносно вересня виробництво гречки в жовтні знизилось на 12%. Наразі маємо також і збільшення вартості пшениці, вона коштує 3300 грн за тонну, порівняно з вереснем її вартість збільшилась на 300 гривень. У тваринницькій галузі також маємо тенденцію до скорочення поголів'я великої рогатої худоби. Водночас, збільшення попиту на курятину провокує і ріст цін на неї. До кінця року м'ясо стане на 10-15 % дорожчим", – констатує експерт.

Втім, на думку Остапчука, Міністерство аграрної політики може сприяти зниженню темпів зростання цін на харчі.

Першим цю новину поширив агрегатор Корупція.Інфо 

https://play.google.com/store/apps/details?id=info.korupciya.news&hl=ru


                         



Коментарі