Економіка України
Подобається

Україна, ЄС і Росія парафували зимовий газовий пакет

27/09/2015
Україна, ЄС і Росія парафували зимовий газовий пакет

im578x383-gas

Україна, Єврокомісія і Росія попередньо домовилися про постачання російського газу у зимовий період 2015-2016 років

Парафування угоди відбулося за результатами переговорів, які завершилися пізно увечері у п’ятницю у Брюсселі.

"Постачання газу на Україну узгоджені до березня 2016 року. Ціна на газ для України зі знижкою складе $232 за тисячу кубометрів", –  заявив замглави Єврокомісії у справах енергетичного союзу Марош Шефчович.

Він також зазначив, що українська сторона бере на себе зобов'язання закупити 2 млрд куб. природного газу у "Газпрому" для закачування в сховища. Шевфович повідомив, що парафований протокол передбачає дію з 1 жовтня 2015 року до кінця березня 2016-го.

У свою чергу, міністр енергетики РФ Олександр Новак, заявив, що домовленості з Україною досягнуті на четвертий квартал 2015 року та перший квартал 2016 року. За його словами, надійний транзит газу буде забезпечений взаємними зобов'язаннями Росії, ЄС і України. Росія забезпечить постачання газу в Україну відповідно до контрактних зобов'язань, додав він.

Нагадаємо, раніше компанія "Нафтогаз України" заявила про готовністьприйняти запропоновані російською стороною умови поставок газу "як основу для нового тимчасового рішення на майбутній зимовий період".

У п'ятницю, 25 вересня, в Брюсселі почалися переговори про постачання російського газу за участю представників Росії, України та Європейської комісії.

Раніше уряд Росії затвердив розмір знижки для України в розмірі $24,6 за одну тисячу кубометрів газу до контрактної ціни в $252 за тисячу кубометрів.

Єврокомісія виділила Україні 500 млн євро на закупівлі газу з Росії, а російська сторона заявила про припинення на зиму дії правила "бери або плати".

Україна припинила закупівлі російського газу минулого літа через завищену ціну і обтяжливі умови поставки палива.


                         



Коментарі