Економіка України
Подобається

В Україні почався процес реструктуризації державного боргу

22/09/2015
В Україні почався процес реструктуризації державного боргу

борг гроші

Кабінет міністрів України оголосив про початок процесу реструктуризації державного боргу, який має бути завершений до 1 грудня 2015 року, і призупинив виплати з його погашення та обслуговування.

Про це йдеться у відповідному розпорядженні, опублікованому на Урядовому порталі.

"З метою реструктуризації державного і гарантованого державою боргу та його списання підтримати пропозицію Міністерства фінансів щодо здійснення до 1 грудня 2015 року боргової операції", – зазначено у документі.

Також Кабмін зобов'язав Міністерство фінансів направити офіційну пропозицію щодо умов реструктуризації кредиторам і за результатами прийняття пропозиції подати на розгляд уряду проекти актів щодо умов обміну, випуску та продажу зобов'язань держави і державних деривативів.

При цьому Державна казначейська служба зобов'язана зупинити всі операції з бюджетними коштами, передбаченими на обслуговування і погашення реструктуризовуваних зобов'язань.

Водночас у Міжнародному валютному фонді закликали всіх кредиторів України підтримати реструктуризацію державного боргу в Україні.

"Значна участь усіх зацікавлених власників єврооблігацій у майбутній реструктуризації боргу є першочерговою, оскільки в України у рамках програми на початковому рівні не вистачає ресурсів для обслуговування боргів", – йдеться у відкритому листі директора-розпорядника МВФ Крістін Лаґард, оприлюдненого у вівторок, 22 вересня.

Нагадаємо, місія МВФ прибула до Києва, щоб проінспектувати виконання Україною реформ, необхідних для отримання чергового траншу кредиту у розмірі 17,5 мільярдів доларів.

17 вересня Верховна Рада погодила законопроект, який дає Кабміну дозвіл на реструктуризацію зовнішнього державного боргу.

Президент України Петро Порошенко підписав низку законів, які передбачають реструктуризацію приватного зовнішнього боргу 18 вересня. Зокрема, мова йде про реструктуризацію державного боргу перед приватними кредиторами. Міністерство фінансів домовилося зі Спеціальним комітетом кредиторів на чолі з американським Franklin Templeton про списання 20% боргових зобов'язань (майже 4 млрд доларів США).

Крім того, у найближчі чотири роки Україна не буде погашати тіло кредиту, і зобов'язання, які повинні були платити з 2015 року, переносяться на чотири роки. Тому вартість обслуговування кредитів не підвищується в загальному обсязі витрат, які здійснює держбюджету на обслуговування кредитів. Водночас реструктуризація держборгу дозволяє Україні достроково підвищити соціальні стандарти – мінімальні пенсії, зарплати, а також соцвиплати.

 


                         



Коментарі