Економіка України
Подобається

Що обіцяє українцям майбутня податкова реформа

11/08/2015
Що обіцяє українцям майбутня податкова реформа

податкова реформа

Плани наповнення бюджету. Мінфін опублікував намітки закону. "Вести" обговорили ключові завдання з експертами.

Глава Мінфіну Наталія Енн Яресько анонсувала на своїй сторінці в «Фейсбуці» нову податкову реформу. Проект її відомство планує надати на початку вересня. В даний момент податкова реформа в процесі розробки, причому, за даними «Вістей», розробляє його Ілля Несходовський з «реанімаційному пакету реформ» у тісній співпраці з юрфірмою OMP.

«Міністерство опрацьовує потенційний вплив різних податкових моделей на економіку і бюджет країни», – написала міністр, не особливо вдаючись у подробиці.

Будучи прем'єром, Арсеній Яценюк кілька разів перезапускає податкову реформу. Перший раз, влітку 2014-го, з'явилися ідеї скоротити ПДВ (7% і 17% замість 20%), Єдиний соцвнесок (з 36,77% до 18%), а замість чотирьох соціальних фондів (по безробіттю, страхового, втрати працездатності, інвалідності) створити єдиного «монстра». «Під вибори» ідея еволюціонувала, і в грудні Рада прийняла закон, нібито скоротивши 22 податки до 9. Насправді прибрали тільки чотири малозначущих збори, решта механічно об'єднали з вже існуючими, помінявши назву, але залишивши бази оподаткування. Наприклад, фіксований сільгоспподаток перекочував «під дах» єдиного податку.

Зараз Яресько позначила чотири головні тези майбутньої реформи, «Вести» обговорили ці ідеї з економістами.

Зменшення податкового навантаження на зарплати
Попередні пропозиції стосувалися зменшення (або зовсім ліквідації) Єдиного соціального внеску (ЄСВ), що становить близько третини зарплати. Головний аргумент «за» – зменшується податковий тиск, «проти» – доведеться шукати компенсатори, наприклад, збільшувати податок на доходи фізосіб (ПДФО), сьогодні він становить 15%. За словами економістів з громадської платформи «Нова країна», якщо МВФ і погодиться на зниження ставки ЄСВ, без компенсації не обійтися, інакше буде нарощуватися дефіцит держбюджету. До речі, ще навесні екс-глава Госфіскальной служби Ігор Білоус уточнював: обидва ці податки, ПДФО та ЄСВ, не повинні займати більше 30-33%. Але ж крім них українці платять військовий збір – додаємо до загальної цифрі 1,5%.

«ПДФО – бюджетоутворюючий податок для територіально-адміністративних одиниць, більше половини їхньої податкової доходної бази. Усунемо ЄСВ – і отримаємо ситуацію, при якій людина навіть захворіти законно не зможе. Тобто без втрат бюджету зменшити навантаження на зарплатний фонд неможливо, – вважає економіст Руслан Бортник. – Але вихід є: потрібно детенізувати ринок праці, де 60-70% просто заховано, розробляти інструменти заохочення для роботодавців – так зможемо поступово зменшувати податкове навантаження ».

Спрощення податкового законодавства
Кабмін «продавив» пакет податкових змін в Раді 28 грудня, подаючи зменшення чисельності податків і зборів, як «справжню податкову революцію».

«Але автори забули згадати, що податки об'єднали і згрупували», – вважає нардеп Оксана Продан. «Україна і так вже входить в десятку країн з найменшою кількістю податків. І що, бізнесмену або найманому працівнику стало легше дихати?

З точки зору МВФ реформа ніби виконана, а на ділі взяли фасад. Не вирішено головне питання: презумпція невинності платника податків, – вважає економіст Олександр Охріменко. – У світі існує правило, що платник податків є невинним, поки в суді не доведено протилежне. У нас представник Держфіскальной служби виписує акт і все, людина повинна доводити в суді, що не винна ».

На думку Бортника, спрощувати систему все-таки можливо – якщо залишити 4-5 основних податків. Хоч це «не спрацює», якщо ДФС не підвищить якість своєї роботи. Перш за все, мається на увазі необхідність зменшення влади служби, яка не повинна проводити будь-які перевірки (а також влаштовувати «маски-шоу»).

«Її функція – лише збирати звіти. Перевіряти має або підрозділ МВС, або окрема поліція, але лише після оголошення судом підозр, – вважає експерт «Фонду суспільної безпеки» Юрій Гаврилечко. – А зараз ДФС – монстр, який сам собі пише закони та інструкції, збирає і адмініструє кошти, перевіряє себе і за собою ж доглядає ».


Створення рівних можливостей для всього бізнесу
Яресько розшифрувала цей пункт, як виведення з тіні одних галузей і ліквідацію невиправданих пільг для інших. На ділі, на думку експертів, йдеться про скасування системи спрощеного оподаткування.

«Підлеглі Яресько постійно декларують такі наміри, мовляв, це не приносить грошей в бюджет – натомість хочуть створити єдину централізовану систему оподаткування, однакову для всіх, – вважає Руслан Бортник. – Але не можна давати однакові правила на стометрівці для Хусейна Болта (відомий бігун) і бігуна-паралімпійця. Великий, середній і малий бізнес потребують різних правилах, і в олігарха і торговця китайським імпортом з ринку повинні бути різні податки ».

На думку економістів, йдеться про спробу скоротити систему оподаткування за рахунок ліквідації системи пільг різного рівня для малого та середнього бізнесу. Підприємці активно виступають проти таких кроків (в Комітеті захисту прав підприємців «Вістям» навіть заявили, що готові до акцій протесту).

«Є й правовий аспект. «Вибілювати» бізнес складно, адже якщо вивести його з тіні, на наступний же день його попросту «відіжмуть» – людей зі зброєю в країні достатньо. В умовах хаосу реформа не спрацює, – вважає Охріменко. – Найцікавіше, що Кабмін запланував зростання доходів за рахунок «вибілення» бізнесу в 2,5 рази – це абсурд, але цілком у дусі МВФ, вони такі нісенітниці люблять ».


Стабільність і передбачуваність податкових законів
Останній пункт схвалили абсолютно всі опитані експерти. Більше того, підкреслюють необхідність закріпити законодавство на п'ять, а то й десять років законодавчим актом.

«Президент, як гарант Конституції, або Верховна Рада окремим законом повинна б ввести мораторій: Податковий кодекс не повинен змінюватися протягом найближчих десяти років. Ні на краще, ні на гірше – взагалі, – вважає експерт Юрій Гаврилечко. – Адже бізнес може пристосуватися до будь-яких умов, крім постійних змін і хаосу ».

Ще одна пропозиція, яку висловлюють експерти, – закріпити непорушність законів «суспільним договором» між урядом і профільними організаціями: української, європейської, американської бізнес-асоціаціями.

«Порушення цього суспільного договору можна було б оскаржувати в цивільно-правовій системі. Тоді кожен новий склад Кабінету міністрів просто побоїться змінювати законодавство під себе, як флюгер », – резюмував Руслан Бортник.

Автор: Тарас Козуб

Джерело: domik.ua


                         



Коментарі