Економіка України
Подобається

Патріотична відпустка 2015: дешево і … лагідно (ФОТО, ВІДЕО, ЦІНИ)

11/08/2015
Патріотична відпустка 2015: дешево і … лагідно (ФОТО, ВІДЕО, ЦІНИ)

 

Відкладений попит та переорієнтація мандрівників на відпочинок в Україні – ось головні тенденції сезону. Причини – брак коштів і небажання в такі часи відлучатися далеко і надовго від дому. Ажіотаж навколо шенгенських віз, біометричних паспортів та відбитків пальців бажанню їхати за кордон теж не сприяє. Є також чимало українців, які можуть дозволити собі відпустку за межами України, але не хочуть з етичних міркувань.

Дороге наше море

У морських курортів України є одна особливість – там звикли брати гроші за море і сонце, особливо не заморочуючись стандартами і сервісом. Ще пройде  скількись років, аби ціна там почала відповідати якості і щоб власники готелів та апартаментів усвідомили, що «три зірочки» це не допотопні меблі і відсутність сніданків та пляжних рушників. Це, можливо, дещо менші номери, скромніший басейн, не надто велика територія. Але так само висока якість послуг! Пересічний українець зараз ще прискіпливіше ставиться до вибору місця відпочинку. Грошей менше, а отже, не хочеться викинути їх на якусь туфту. Бувалі ж мандрівники, котрі поїздили по закордонах, тим більше не захочуть поганої їжі, «убитих» інтер'єрів та депресивної атмосфери.

ц1 ц2

У цьому сенсі наші морські курорти трохи відстали від життя. Є, звісно, на морському узбережжі гарні готелі. Але вони дорогі. Наприклад, відпочинок в Коблевому (Миколаївська область, близько 35 км від Одеси) в готелі «Елізіум» коштує на тиждень 16100 грн. за двох осіб в номері з повним пансіоном (тут ідалі ціни на сім ночей з 20-го червня). А в чотиримісному котеджі – 29400 грн. на всіх. Інший готель «Marine Beach» також стоїть на березі моря, тут просять 8550 грн за тиждень. Харчування до вартості не включено, за сніданок потрібно буде доплачувати 40 грн. на день з особи. Доволі дешеву пропозицію має скромний готель «Прикарпаття» – 1900 грн за двох без харчування, 2620 – за трьох. Усюди є бездротовий Інтернет, хоч для відпочинку це, напевне, швидше вада, аніж достоінство. І ще одна спільна риса тамтешніх готелів – вони не приймають до оплати кредитки, лише готівку.

ц3

Готель «Пелікан» на Кінбурнзькій косі пропонує стандартний номер на двох за 4550 грн на тиждень, номер "люкс" за 6300 грн за тиждень, бунгало – 1700 грн за добу. Харчування потрібно оплачувати окремо. До моря 500 метрів, в готелі є басейн, дитячий майданчик. На сайтах бронювання цей готель відсутній, його можна забронювати через турфірми, або безпосередньо в готелі. Така ж ситуація і в сусідніх готелях. Принади півострова – незайманий степ, гарні пляжі, природа і відсутність цивілізації.

ц4

Готель «Вілла Вікторія» в Залізному Порту (Херсонська область) пропонує номери без харчування по ціні 2150 грн за двох на тиждень. А сімейний номер на три особи в готелі «Адмірал» у Скадовську коштує 3850 грн. зі сніданками на тиждень. І знову ж таки – оплата всюди готівкою. 

В гори… купатися

Як це не дивно звучить, але на Західній Україні з'явилися неабиякі конкуренти морським курортам – чи не кожен пристойний готель та база відпочинку мають власні басейни, зону СПА. Інвестори не шкодують грошей на розвиток інфраструктури. Є гори, є ліс а відтепер буде ще і вода. Причому, багато води! Он в Буковелі цього літа має відкритися небачений комплекс водних розваг з дивовижним дизайном, аквапарком, басейнами, концертною сценою, що плаватме у велетенському басейні та навіть зі сніговою кімнатою, де можна буде вскочити в кучугуру серед літа, наприклад, вийшовши з сауни. Оселився в готелі поблизу, купив абонемент і вперед! Комплекс так і зватиметься «VODA». 

водаIMG_9742-Panorama1

 

 

 

Для порівняння: проживання в готелях 3-4 зірочки на угорських термальних курортах (Хайдусобосло, Мішкольц-Тапольце, Хевіз) починеється від 60 євро за добу за двох. А це 480-500 євро за тиждень. З дорогою, візами та абонементом в терми вийде 900-1000 євро на двох за тиждень. Отже, оздоровлення в українських термах з тими ж властивостями води обійдеться удвічі а то і втричі дешевше. 

Ну а якщо треба не просто купатися, а і підлікуватися, то радимо новий термальний курорт в селі Косино (Берегівський район, Закарпаття). Тут все, як в Угорщині – і термальні води ті ж, і архітектура австро-угорська і сервіс на рівні і кухня – гастрономічний мікс. Сьогодні можете їсти борщ з варениками, а завтра – угорський гуляш чи галасло (суп з прісноводної риби і паприки). Будівництво оздоровчо-рекреаційого термального комплексу «Косино» було запущене у 2012 році. І триватиме 5 років. Та вже зараз тут все працює і приносить власникам гроші. Сьогодні в  термах «Косино» є 5 басейнів, три з них – термальні з температурою води 41 градус за Цельсієм. Ще два – прісні, дорослий та дитячий. Вода поступає в басейни зі свердловини глибиною 1190 метрів, вона дуже ефективна для лікування захворювань опорно-рухового апарату, серця та судин, периферичної нервової системи та периферичних судин. Перебувати в ній можна тричі на день по 15-20 хвилин. А потім – відпочивати, купатися, паритись в саунах. Саун тут аж сім, є трав'яна, соляна, римська баня, угорська сауна, крижана кімната. Вартість абонементу на 20 годин ( час зчитується посекундно) – 1200 грн. На три години 200 грн і на день – 500 грн. Оселитися можна в сусідньому селі Яноші або в Береговому. Готель «Чардаш» у Яношах пропонує апартаменти на чотири особи за 4200 грн на тиждень без харчування. Готель «Золота пава» у Береговому – номер на двох 2520 грн. за тиждень без харчування. А родинна резиденція Family House Lambert – 3850 грн. на тиждень за двох. Кредитні картки тут усюди приймають охоче. Відчувається близькість Європи (від Берегового до кордону з Угорщиною 7 км). Добиратися також зручно, залізничний вокзал є у Береговому.

Тижневий відпочинок на двох з проживанням, харчуванням та оздоровленням в термах обійдеться на тиждень 5000-6000 грн.  Для порівняння: проживання в готелях 3-4 зірочки на угорських термальних курортах (Хайдусобосло, Мішкольц-Тапольце, Хевіз) починеється від 60 євро за добу за двох. А це 480-500 євро за тиждень. З дорогою, візами та абонементом в терми вийде 900-1000 євро на двох за тиждень. Отже, оздоровлення в українських термах з тими ж властивостями води обійдеться удвічі а то і втричі дешевше.

«Просто ж відпочити, погуляти на природі, поплавати в басейнах, зловити форель у власному озері та покататися на конях запрошує карпатський курорт «Воєводино» (село Тур'я Пасіка). Тут тижневий відпочинок коштує 5500 грн. зі сніданками за номер на двох. Загалом ціни в готелях та садибах Карпат починаються від 1500 на дві особи за тиждень до 5500-7000 грн. (готель з розвагами, спортивним обладнанням, басейнами, тощо). 

ц5

Трускавець чи Східниця

У Трускавці готелі, де окрім оживання, вам запропонують ще і обстеження, оздоровчі процедури, власні бювети з лікувальною водою, цікаве дозвілля і гарне харчування з дієтичними стравами коштують недешево. «Міротель» – 12 845 грн. зі сніданками на двох за тиждень, «Женева» – 10 000 грн, «Ріксос Прикарпаття» –  15 000 грн. Ціни у проживання у скромних готелях починаються від 2500 грн. Та якщо для вас не принципово оселятися у Трускавці, їдьте до сусідньої Східниці, там ті ж питні води, готелі менші, але тихо, спокійно і суттєво дешевше. У Готелі «Респект» з власним бюветом та спа-зоною (басейн з підігрівом, сауни, соляна кімната, тощо) і навіть  власним кінотеатром та спортивними розвагами тижневий відпочинок на двох зі сніданками коштує 7117 грн. Загалом у Східниці ціни на проживання зі сніданком починаються від 2000 грн за двох осіб. У Східниці немає парку з доріжками чи спеціальної зони для променадів. Тому обирайте готель, де вам буде чим зайнятися.

ц6

У підсумку: на який з українських курортів ви б не поїхали, орієнтуйтеся на вартість 6000-9000 гривень (близько 200-250 доларів США) на двох за тиждень з дорогою, проживанням та харчуванням.


Фото – Олена Слесаренко, respecthotel.com.ua, mirotel.ua, pelican-hotel.com.ua, www.stejka.com, www.elizium.com.ua

tochno.media


                         



Коментарі