Економіка України
Подобається

Банк чи фінансова піраміда?

30/06/2015
Банк чи фінансова піраміда?

завантаженняЯк заявляють аналітики українського банківського ринку, в нинішній ситуації деякі із українських банків стали нагадувати фінансові піраміди.

Українським банкам зовсім скоро не буде з чого повертати ті депозити, які вони залучили. Адже чим вища вартість депозитів, які було залучено, тим вищим стають кредитні ставки. Кредити у банках, в яких спостерігається вищенаведена ситуація  стають більш недоступними, а рівень збитковості таких банків невпинно зростає.  Сьогодні тон на депозитному ринку задає Приватбанк, а інші банки, які перебувають у жалюгідному стані, підтягують ставки за депозитами до рівня облікової ставки НБУ (30%), обіцяючи компенсувати вкладникам уже до 25–30% річних. Ось як цю ситуацію описують журналісти-економісти на сторінках спеціалізованого у цій сфері видання «Дзеркало тижня”: “Складно розглядати ситуацію в цілому. Якщо раніше могли застосовуватися загальні підходи, і банки дотримувалися якоїсь спільної стратегії, то нині ситуація інша. У кожного банку своя проблема ліквідності, яку кожен вирішує, виходячи зі своєї програми залучення ресурсів. У більшості випадків ідеться про коротку ліквідність, тобто про гроші, які швидко приходять і швидко йдуть. Довгих ресурсів практично немає, і залучити їх дуже складно. Виходячи з цього, правління банку приймає рішення, під який відсоток вони можуть залучити кошти.”

У сьогоднішній ситуації ніякої мови про прибуток йти не може. Метою банків на цей момент є бодай збереження капіталу. Вони вже не можуть розраховувати на ресурси населення. Лише на ресурси юросіб та акціонерів. Люди продовжують невпинно забирати будь-які вклади у банки. Не залишають грошей там ні під високий ні під малий процент. Зараз у банках спостерігається масове скорочення персоналу, витрат. Але, як запевняють експерти, очевидним стає те, що цього тепер недостатньо для того, щоб компенсувати втрату основного заробітку.

Ось що з цього приводу думає член ради НБУ, голова ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек: “В інших країнах центробанки виносять попередження банкам, які здійснюють таку діяльність, або приймають рішення щодо тимчасового або часткового обмеження ліцензії на проведення певних операцій. За таких ставок яке майбутнє в банківського сектора? Не можна, беручи до уваги інтереси одного чи кількох банків, нехтувати інтересами всієї банківської системи. НБУ може стати заручником власної бездіяльності відносно окремих гравців ринку й зробити заручниками ситуації, що склалася, решту банків". 


                         



Коментарі