Економіка України
Подобається

Гривню стабілізували, але курс до кінця року знову похитнеться

29/06/2015
Гривню стабілізували, але курс до кінця року знову похитнеться

завантаження (1)Офіційний курс гривні було стабілізовано Національним банком. Так, станом на позавчорашній день, а якщо бути точнішим, то на 99.00 ранку, вартість долара cклала 21 гривню 20 копійок. Останній, попередній показник долара  становив 21,1780 грн. Таким чином, під кінець тижня долар стабілізувався. Що ж стосується європейської валюти, то зараз вона зупинилась на позначці 23,7523 грн (25 червня – 23,7469 грн), 10 рублів – 3,8819 грн (25 червня – 3,9164 грн).

З початку місяця офіційний курс USD/UAH подорожчав на 0.63%. В перші дні поточного року офіційний курс USD/UAH подорожчав на 34.32%. Напередодні курс гривні на міжбанку зміцнився до 21,05 грн/долар. Ринкові котирування у фінальній частині торгів становили 21,0-21,1 грн/долар.Олег Чурий сказав, що те, що курс гривні на ринку послабився, (йдеться про зміну показників із 21,05 гривень за американський долар до 22,5 гривень за долар) є наслідком надходження виручки у нерівномірних пропорціях.  Ось що він ще сказав з цього приводу : "У нас немає бажання тримати курс фіксованим. Зараз у нас плаваючий курс, досить таки широкий band (діапазон) – 21-23 грн/долар. Це 10%. Ми не проти того, щоб він коливався в цих межах", – сказав Чурий. 26 лютого офіційний курс гривні опустився до історичного мінімуму і становив 30,0101 грн/долар. Раніше глава НБУ Валерія Гонтарева спрогнозувала середньорічний курс на рівні 21,7 грн/доллар. Аналізуючи ситуацію із курсом валюти у нашій країні, аналітики одного із найбільших американських банківських холдингів Morgan Stanley, роблячи прогнози,  зазначають, що до кінця цього року гривня впаде до 25 одиниць за долар. Свою думку щодо того яким чином на курс впливають іноземні інвестиції, спрямовані в економіку України, пояснила і міністр фінансів Наталія Яресько в інтервью "Дзеркало Тижная. Україна".

Гонтарева прогнозує середньорічний курс на рівні 21,7 грн/долар 22 мая в 13:23.Курс перебуватиме в межах параметрів, закладених у програму розширеного фінансування МВФ. Гонтарєва планує витримати параметри МВФ.  Голова Національного банку України Валерія Гонтарева прогнозує середньорічний курс на рівні 21,7 грн/долар. "Ви бачите, що ситуація стабільна, ви бачите ті прогнози розрахункової величини, які поставлені в нашу програму допомоги МВФ. Я думаю, ми будемо перебувати в цих параметрах і ситуація буде стабільною", – сказала Гонтарева журналістам у Ризі. Вона нагадала, що курс гривні стабільний вже більше двох місяців. За її словами, головним завданням для НБУ сьогодні є нарощування чистих міжнародних резервів, і Нацбанк вже активно купує валюту на ринку. 15 травня заступник голови НБУ Дмитро Сологуб заявив, що Нацбанку вдалося стабілізувати валютний ринок за допомогою адміністративних заходів і ринкових інструментів".

 


                         



Коментарі